Penktadienio rytą prie Rusijos ambasados susirinko devyni protesto akcijos dalyviai ir dar keli juos palaikantys žmonės.

"Mūsų reikalavimas paprastas - jei ten, kaip skelbia "Rosatom" viskas gerai, kam tada bijoti referendumo? Juk jei Kaliningrado žmonės nubalsuos prieš elektrinę, tada jau niekaip nepastatysi. Pavyzdžių yra. Devintajame dešimtmetyje daugelis statybų, net ir įvykdytų 80 proc., buvo užšaldytos po referendumo. Bet tada buvo demokratija, o dabar, deja, (Vladimiras) Putinas", - žurnalistams sakė Michailas Kostiajevas.

"Mus persekioja, todėl dėmesį reikia bandyti patraukti Lietuvoje. Mūsų iniciatyvinė grupė tęsia darbą, aš būdamas Lietuvoje bandysiu koordinuoti tarptautinius ryšius", - teigė jis.

Pasak jo, energijos vartojimo augimo prognozės Karaliaučiaus srityje neatitinka tikrovės. Aktyvistas teigė, kad neseniai Kaliningrado krašte pastatyta dujomis kūrenama elektrinė yra 900 megavatų pajėgumo ir pilnai atitinka šios Rusijos eksklavo poreikius.

"Kieme krizė, o jie rašo, kad gamybos augimas bus 50-100 proc. - iš kur?", - klausė M.Kostiajevas ir pažymėjo, kad Rusija nori "nori įpiršti, kad ir Lietuva dalyvautų šitos elektrinės statyboje".

"Ne tik Lietuva, jie sako, kad ir Lenkija bei Vokietija pasirengusios dalyvauti, o krūva šalių yra pasirengusios pirkti elektros energiją. Tai tarsi būdas legitimizuoti šią elektrinę - ji statoma, visi pasirengę dalyvauti ir kam reikia aplink statyti elektrines. (...) Yra daugybė energetikos vystymosi planų Kaliningrado srityje. Jei žiūrėti į dviejų-trejų metų senumo planus, tai atominės elektrinės ten nėra. Ją vėliau iš viršaus nuleido", - aiškino jis.

Piketuotojai reiškė paramą persekiojamiems aktyvistams iš Kaliningrado srities, kurie priešinasi Baltijos atominės jėgainės statyboms netoli Lietuvos sienos. Piketo organizatorius Tomas Tomilinas BNS sakė, kad protestuojama ne tik prieš Kaliningrado AE statybą, bet ir panašius projektus Visagine ir Astrave, Baltarusijoje.

"Žinoma, protestuojame prieš visas tris atomines elektrines. Mes esame regioninės koalicijos prieš trijų branduolinių elektrinių statybas, į kurią įeina ir politinės partijos, ir žaliųjų visuomeniniai judėjimai, dalis", - BNS sakė piketo organizatorius .

"Mūsų kolegoms iš Karaliaučiaus ir Baltarusijos daug sunkiau, nes Lietuvoje jie turi teisę išsakyti savo nuomonę, o ten dažnai jos neturi. Tačiau tokiu aktyvumo lygiu, kokį parodė Kaliningrado iniciatyvinė grupė niekas negali pasigirti nei Lietuvoje, nei Baltarusijoje", - sakė T.Tomilinas.

Jis pripažino, kad taip pat atstovauja Lietuvos valstiečių liaudininkų partijai, kuri, anot jo, kategoriškai nepritaria AE statyboms Visagine.

T.Tomilinas, paklaustas, kodėl piketą nuspręsta rengti prie Rusijos ambasados, atsakė, jog norėta pareikšti protestą prieš Karaliaučiuje persekiojamus pasipriešinimo AE statybos iniciatorius.

Tarp piketuotojų buvo ir jokiai frakcijai nepriklausantis Seimo narys Kazimieras Uoka.

Rusija Karaliaučiaus srityje, prie Lietuvos sienos, ketina statyti atominę jėgainę. Baltarusija atominę elektrinę taip planuoja statyti pasienyje, vos 50 kilometrų nuo Lietuvos sostinės.

Lietuva iki 2020 metų tikisi Visagine pastatyti naują atominę elektrinę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją