Žurnalo „Forbes“ duomenimis, 65 metų V.Jevtušenkovo asmeninis turtas vertinamas 9 mlrd. JAV dolerių ir jis užima 15-ąją vietą turtingiausių Rusijos žmonių sąraše.

V.Jevtušenkovo sulaikymas ir prieš jį pradėtas tyrimas oficialiai siejami su jo įmonės atliktu naftos kompanijos „Bašneft” akcijų įsigijimu.

Rusijos federalinis Tyrimų komitetas nurodė pradėjęs tyrimą, nes „turi pakankamą pagrindą manyti, kad „AFK Sistema“ pirmininkas V. Jevtušenkovas dalyvauja legalizuojant turtą, įgytą nusikalstamu būdu“.

Tačiau kai kurie rusų verslininkai ir apžvalgininkai įžvelgė paralelių tarp V.Jevtušenkovo bylos ir politiškai motyvuoto susidorojimo su buvusiu naftos magnatu Michailu Chodorkovskiu, kuris dešimtmetį praleido už grotų, o jo naftos kompanija „Jukos“ buvo išardyta.

Tyrimų komitetas yra tiesiogiai atskaitingas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, o jo proteguojama naftos milžinė „Rosneft“, kuri perėmė „Jukos“ turtą, norėtų perimti savo žinion „Bašneft“, anksčiau šiais metais rašė verslo dienraštis „Vedomosti“.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atmetė tokias prielaidas, pareiškęs rusų žurnalistams, kad jis „kategoriškai“ pasisako prieš bet kokius mėginimus lyginti V.Jevtušenkovo areštą su „Jukos“ byla.

Vladimiras Jevtušenkovas
„AFK Sistema“, kuri taip pat valdo didžiąją dalį didžiausios šalyje mobiliojo ryšio operatorės MTS ir kelionių agentūros „Inturist“ akcijų bei daug kito turto, sakė, kad kaltinimai V.Jevtušenkovui „neturi jokio pagrindo“.

„Ketiname skirti visą savo energiją juos užginčyti“, - naujienų agentūrai AFP sakė kompanijos atstovė spaudai Jekaterina Cukanova.

Žinia apie milijardieriaus areštą Maskvos verslo ir politikos sluoksniuose pasklido antradienį vėlai vakare, padidindama netikrumą, susijusį su ekonomika, slegiama Vakarų sankcijų ir kapitalo nutekėjimo.
Rusijos pramonininkų ir verslininkų sąjungos, kuri yra įtakinga stambiojo verslo lobistinė organizacija ir kurios narys yra V.Jevtušenkovas, vadovas Aleksandras Šochinas įžvelgė tiesioginių paralelių tarp pastarojo arešto ir teisėsaugos puolimo prieš M.Chodorkovskį.

„Tai, žinoma, labai panašu į „Jukos“ Nr.2“, - sakė A.Šochinas naujienų agentūrai „Interfax“.

„Jukos“, anksčiau buvusi didžiausia Rusijos naftos kompanija, buvo išardyta po M.Chodorkovskio arešto 2003-iaisiais, netrukus po to, kai V.Putinas įspėjo įtakingus rusų oligarchus nesikišti į politiką.

Įstumta į bankrotą „Jukos“ buvo išardyta, o jos turtą per neskaidrius aukcionus perėmė valstybinės kompanijos.

M. Chodorkovskis: ritamės žemyn dar greičiau

Michailas Chodorkovskis
„Tai padaryta ne laiku ir ne vietoje. Netinkamesnį metą šiems dalykams atlikti būtų tiesiog sudėtinga įsivaizduoti. Priežasčių aiškinti turbūt nereikia – ir taip jau ritamės, o dabar tai darysime dar greičiau“, - sakė M. Chodorkovskis.

„Žinoma, neturiu jokios vidinės informacijos, tačiau aš asmeniškai visiškai suprantu, kad tai – Igoris Ivanovičius Sečinas („Rostneft“ vadovas ir vienas artimiausių V. Putino žmonių), kuris per vienuolika metų netapo nė kiek protingesnis, o jei ir tapo, tai nebent dar gobšesnis. Šis gobšumas neleidžia jam sustoti. Jis turi visiškai akivaizdžią problemą – naftos įmonę vis dėlto reikia valdyti ir tai daryti profesionaliai. Tačiau, mano manymu, profesionaliai valdyti jis akivaizdžiai nesugeba. Jam gresia gavybos apimčių sumažėjimo pavojus, o šį pavojų reikia slėpti. Žinoma, slėpti ne nuo investuotojų – jo tai nedomina, o slėpti nuo Vladimiro Putino, o tai padaryti labai paprasta: reikia paprasčiausiai parodyti, kad gavybos apimtys padidėjo, o tai, kad gavyba padidėjo „Bašneft“ prijungimo sąskaita, - tik detalės“, - tęsė M. Chodorkovskis.

„Tačiau mes puikiai žinome, kad V. Jevtušenkovas užsispyrė, jis nenorėjo perleisti savo turto tomis sąlygomis, kurias jam, matyt, siūlė. Taigi buvo nuspręsta veikti gerai žinomu metodu. Manau, kitų priežasčių nėra – viskas labai paprasta ir aišku“, - pabrėžė jis.

„Vienintelė problema, kuri iš tikrųjų man kaip Rusijos piliečiui kelia nerimą, žinoma be to, kad man gaila Vladimiro kaip žmogaus, juk jis jau ne jaunuolis, - ta, kad matau tame visišką prezidento valdžios netekimą – jis paprasčiausiai nemato, kas vyksta panosėje. Abejoju, ar tuo atveju, jei jis tai matytų, jis vertintų tai neadekvačiai ir duotų tokį nurodymą ir leidimą. Jis, matyt, paprasčiausiai nemato, kas vyksta jo panosėje. Jis turi kitų reikalų. Tai labai blogai“, - įsitikinęs M. Chodorkovskis.

„„Jukos“ byla buvo grįsta labiau visuomeniniu–politiniu konfliktu. Mums nerimą kėlė korupcija tarp verslo ir valdžios. Man ir mano kolegoms tada pasirodė, kad korupcija viršijo ribas. Leidau sau apie tai kalbėti. Tačiau dabar jau visiškai akivaizdu, kad korupcija tuo metu dar nebuvo viršijusi ribų. Nežinojome, kas bus po dešimt metų. Komerciniai interesai tuo metu buvo antraeiliai. Igoris Ivanovičius Sečinas tuo metu paprasčiausiai pasinaudojo susiklosčiusia situacija. Šiuo atveju, tai – visiškai komercinis interesas, tiesioginis tokios situacijos panaudojimas“, - mano jis.

„Jei iš V. Jevtušenkovo bus atimtas turtas tomis sąlygomis, kurios tuo užsiimančius žmones tenkins, pasikartos Gusinskio scenarijus. Jei ne, bijau, kad situacija taps dar rimtesnė. Vis dėlto tikiuosi, kad mūsų prezidentas atsitrauks nuo savo naujųjų užkariavimų ir pažvelgs, kad vyksta šalyje“, - svarstė M. Chodorkovskis.

Jau anksčiau tai, kas vyksta su V. Jevtušenkovu, Rusijos pramonininkų ir verslininkų sąjungos vadovas Aleksandras Šochinas lygino su „Jukos“ istorija. „Be jokios abejonės, visa tai labai primena „antrą „Jukos“, nes kaltinimai pateikiami įmonės, kuri sumokėjo 2,5 mlrd. JAV dolerių (5,34 mlrd. litų) už aktyvus, vadovui, kuris dabar yra kaltinamas atitinkamų akcijų grobstymu ir pinigų plovimu. Jei „Bašneft“ privatizavimas vyko nusižengiant įstatymams, tai nėra priežastis pateikti kaltinimus sąžiningam šiuos aktyvus kitame etape įsigijusiam asmeniui“, - įsitikinęs A. Šochinas.

Pasiruošė pateikti garantijas

Vladimiras Jevtušenkovas
Duodamas interviu Rusijos naujienų agentūrai „Novosti“ A. Šochinas pabrėžė, kad teismo sprendimas dėl namų arešto skyrimo V. Jevtušenkovui yra „perdėtas“, nes jis neatsisakė bendradarbiauti su Rusijos tiriamuoju komitetu.

„Rusijos pramonininkų ir verslininkų sąjunga pasirengusi suteikti atitinkamas garantijas, kad V. Jevtušenkovas atvyks į apklausas – esame pasirengę tai garantuoti“, - patikino A. Šochinas. „Manau, kad šioje situacijoje tokio pobūdžio veiksmai kelia nepasitikėjimą Rusijos verslo klimatu ir normalia verslo ir valdžios bendradarbiavimo technologija“, - sakė A. Šochinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (584)