Rusija ir Naftą eksportuojančių šalių organizacija gali susivienyti ir įkurti naują naftos kartelį.

Šis kartelis gali kontroliuoti beveik tris ketvirtadalius pasaulio naftos gavybos apimčių, kovo 8 dieną rašo amerikiečių leidinys „Business Insider“. Jo teigimu, toks kartelis, vadinamas ROPEC (Rusija ir OPEC šalys), gali sukelti geopolitinę katastrofą, rašo newsru.com.

Pirmuoju žingsniu šio kartelio link tapo vasario 16 dieną įvykęs susitikimas tarp Rusijos, Kataro, Saudo Arabijos ir Venesuelos.

Antrasis susitikimas numatytas kovo viduryje. Jame turėtų dalyvauti didesnis skaičius dalyvių.

Jeigu Rusijai šio susitikimo metu pavyks pasiekti bent minimalų sutarimą, ji sutvirtins savo, kaip lyderės, pozicijas, teigiama straipsnyje.

Pablogėjus Saudo Arabijos santykiams su sena sąjungininke – Jungtinėmis Valstijomis, Rusijai pavyko įtikinti Rijadą įšaldyti naftos gavybos apimtis.

Saudo Arabija, kurios santykiai su Jungtinėmis Valstijomis pablogėjo po susitarimo su Iranu, teko ieškoti naujų sąjungininkių savo interesų apsaugai Persijos įlankoje, turint galvoje „Islamo valstybės“ ir Irano keliamą pavojų.

Nors Rusija ir Saudo Arabija yra priešingose stovyklose Sirijos konflikto sureguliavimo klausimu, rimtas naftos kainų smukimas tapo patogiu momentu Rusijai sudaryti sąjungą su Rijadu, nurodo „Business Insider“.

Jeigu Maskvai pavyktų susitarti su Iranu ir Iraku, tai Rusija taptų neformalia pagrindinių naftą išgaunančių šalių, kurioms tenka beveik 73 proc. visų pasaulio naftos išteklių, lydere.

Be to, Rusija perša idėją atsisakyti atsiskaitymų naftodoleriais ir bando susitarti su vairiomis šalimis, kad už naftą būtų atsiskaitoma vietos valiuta.

Jei ROPEC būtų įkurta, naftodolerių atsisakymo tikimybė smarkiai padidėtų, o „stambiausių naftą išgaunančių pasaulio valstybių kartelis, vadovaujamas Rusijos, sutrikdytų dabartinę jėgų pusiausvyrą“, teigiama straipsnyje.

Leidinys „Fiscal Times“ paskelbė straipsnį, kuriame tvirtino, kad naftos kainos nuo šiol tik didės.

„Džiūgaukite, naftos gamintojai! Panašu, kad vienai didžiausių krizių per visą istoriją, susijusiai su rinkos persisotinimu, netrukus ateis pabaiga“, - rašė portalas.

Šiame straipsnyje vyriausiasis „PRICE Future Group“ energetikos analitikas Filas Flinnas prognozuoja, kad šių metų liepą naftos kaina priartės prie 70 dolerių už barelį žymos.

Tuo pat metu agentūra „Bloomberg“ teigė, kad gerokai sumažėjo tikimybė, kad WTI naftos kaina sumažės iki 20 dolerių už barelį žymos. „Bloomberg“ kalbinti ekspertai neatmetė, kad dugnas pasaulinėje naftos rinkoje jau buvo pasiektas ir blogiausia liko praeityje, pažymi TASS.