Dar viena galimybė gauti paramą

Panevėžio rajono meras atviras: Vyriausybė su energetikos projektu galvą kvaršina jau antrus metus, o daugiau aiškumo – niekaip neatsiranda.

„Pati sistema yra labai sudėtinga. Nežinau, kodėl taip padaryta yra. Reikia kurti bendriją, reikia imti paskolas, skaičiuoti socialiai remtinus žmones“, – LNK žinioms kalbėjo Panevėžio rajono meras Antanas Pocius.

Velžio seniūnas Andrius Viržaitis – panašios nuomonės. Jo seniūnijoje tik pusė socialiai remtinų paramas ir pašalpas vertina rimtai, o kita pusė skurdžiai gyvenančių tuo akivaizdžiai piktnaudžiauja.

„Jie naudojasi visomis įmanomomis pašalpomis, visomis įmanomomis paramomis, o, kad patys įdėtų kažkokio darbo ar bent jau noro parodytų, kad tuos pinigėlius uždirbti tvarkingai ar sąžiningai – to tikrai nėra“, – tvirtino jis.

Jau dabar socialiai remtiniems asmenims už minimalią nuomos kainą suteikiamas būstas, kompensuojamas šildymas ir vanduo, tačiau kai kurių jų skolos vis tiek siekia 5 tūkstančius eurų, tad atsiradusi dar viena parama, tai yra elektrai, skurdo esą nepanaikins.

„Tie, kurie tas skolas laiko pakankamai dideles – jiems, realiai, tas neturės įtakos“, – teigė A. Viržaitis.

„Jeigu nenori dirbti, vadinasi nereikia ir elektros. Užsidirbk ant elektros pats, jei tau reikia jos“, – įžvalgomis dalijosi ir gyventojai.

Tiesa, socialiai remtini žmonės, kurie be paramų neišgyvena, tik ir laukia, kada atsiras dar viena galimybė ją gauti.

„Ar jūs pragyventumėte už 190? Jeigu ne vaikai – būtų blogai“, – skundėsi Velžio gyventoja Gražina.

Elektros kaina

Sprendimai nukreipti į iki šiol užmirštą žmonių grupę

Vyriausybė teisinasi, kad paramą elektrai pristato tikrai ne dėl rinkimų, o dėl to, kad nepasiturintys jos iki šiol neturėjo.

„Šiai dienai, dauguma priemonių buvo nukreipta į gaminančius vartotojus, tai yra tie vartotojai, kurie turi lėšas, kurie gali ant savo stogų arba nutolusias elektrines pirkti, taip pat į verslą. Tuo tarpu žmonės, kurie yra nepritekliuje, buvo pamiršti“, – teigė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Dainius Kreivys

Dėl nemokamos elektros turės padirbėti savivaldybės ir už valstybės paramą įkurti energetines bendrijas bei savo mieste pasistatyti atsinaujinančių išteklių elektrines – saulės, vėjo, hibridinę arba naudotis nutolusia saulės elektrine.

„Bent 30 procentų elektrinės turi būti priskirta nepriteklių patiriantiems žmonėms“, – teigė D. Kreivys.

Joniškis ant visų savivaldybės administracinių pastatų jau yra įrengęs saulės jėgaines. Žada naudotis ir nauja parama, mat yra poreikis.

„Savivaldybės įmonės, kurios užtikrina vandens tiekimą, kurios veža gyventojus, kada naudojami elektriniai autobusai – jų poreikis taip pat auga“, – teigė Joniškio meras Vitalijus Gailius.

Daliai nepasiturinčiųjų elektra gali būti nemokama

Savivaldybės vienam nepasiturinčiam žmogui turės priskirti bent 1 kilovatą elektrinių galios. Teoriškai, jeigu jis yra vidutinis vartotojas, prisukantis 1000 kilovatvalandžių per metus, elektra jam bus nemokama. Jei viršys – prisimokės.

„Toliau mokėtų pagal bendrą tarifą, kokį turi šiuo metu“, – teigė Finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Gintarė Skaistė

Skaičiuojama, kad į nemokamą arba beveik nemokamą elektrą pretenduos 130 tūkstančių gyventojų.

„Pagal piniginės socialinės paramos įstatymą, mes matome, kad vidutiniškai per mėnesį mes turime apie 69 tūkstančius žmonių, kurie gauna piniginę socialinę pašalpą“, – teigė Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Monika Navickienė

Skeptikai naujais sprendimais abejoja

Energetinių bendrijų paraiškoms startas jau duotas. Kiek savivaldybių pasinaudos parama – dar neaišku, bet valstybės biudžete tam jau yra rezervuoti šimtai milijonų.

„Bendras paketas yra 206 milijonai eurų. Pusė iš jų yra dotacijos, pusė yra paskolos. Kiekviena finansinė priemonė, kuri keliaus į konkrečią savivaldybę, bus sudaryta iš šių dalių – tai reiškia, kad 50 ir 50. Nebus skirstoma, kad pirmi gauna daugiau dotacijų, kiti daugiau paskolų“, – tvirtino G. Skaistė.

Skeptikai sako, kad žodžiu „nemokama“ čia tik prisidengiama, mat už skurstančių elektrą mokės visi mokesčių mokėtojai.

„Jeigu kažkas kažkam teiks elektrą nemokamai, jo kaštus padengs kiti. Manau, kad nereikia tokių manipuliacijų ir išimčių“, – teigė Seimo narys Algirdas Sysas.

Algirdas Sysas

„Tai, kas tinka visiems – dažniausiai, kažkokio vieno ar kito segmento nepaliečia. Čia mes išgryninome būtent tą pačią jautriausią grupę“, – teigė M. Navickienė.

Lietuvoje jau yra įsteigta apie kelios dešimtys energetinių bendrijų.

Visą reportažą rasite LNK portale: