Tačiau į „Delfi‟ kreipęsis Andrius (vardas pakeistas) dairosi į dujų kainą Nyderlandų TTF prekybos taške ir sako, jog net su valstybės kompensacija tarifas vartotojams esąs didesnis nei rinkoje.

„Gal jūs galėtumėte pasidomėti ir aprašyti situaciją dėl gamtinių dujų kainų? (…) Vyriausybė gyventojams skaičiuoja po 1,91 (euro už kubinį metrą – red.) be kompensacijos, su kompensacija 0,92. Bet tai vis tiek gerokai daugiau nei biržoje. Čia mus visus apgaudinėja?‟, – klausia vyras.

Žemiau pateiksime dujų kainų sudėtines dalis ir eksperimento dėlei apskaičiuosime, kiek kainuotų dujos, jeigu vieną iš dedamųjų pakeistume TTF kainomis. Prieš tai pateikiami atsakingų bendrovių ir institucijų komentarai.

Dujų ir elektros tiekimo bendrovė „Ignitis“ aiškina, kad gamtinių dujų tiekimo portfelis formuojamas iš keleto tiekimo šaltinių.

„Gamtinės dujos Lietuvos vartotojus gali pasiekti iš skirtingų tiekėjų per Klaipėdos SGD terminalą, iš Latvijoje esančios požeminės gamtinių dujų saugyklos, o taip pat ir iš Suomijoje pradėjusio veikti Inkoo SGD terminalo bei perdavimo sistema iš Lenkijos.

Kiekvieno šaltinio kainodara skirtinga, jos reikšmei įtaką daro ne tik TTF indeksas, bet ir išdujinimo, transportavimo, saugojimo, kainos apsidraudimo bei kitos sąnaudos‟, – aiškina bendrovės atstovė Laura Beganskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)