"Kai elektrinė bus pastatyta, gali nukentėti ir Lietuva. Atominė energetika nėra vienos šalies reikalas", - pirmadienį Seimo Europos informacijos biure vykusioje spaudos konferencijoje sakė referendumo iniciatyvinės grupės pirmininkas Michailas Kostiajevas.

Kaliningrado Dūmos deputatas Vladimiras Sultanovas apgailestavo, kad neįmanoma gauti informacijos apie atominės elektrinės statybos eigą. "Išsiunčiau apie 20 užklausimų asmenims, atsakingiems už statybas, tačiau jau praėjo visi galimi terminai ir jokių atsakymų nesulaukiau", - sakė jis.

Pasak M. Kostiajevo, atominė elektrinė statoma ten, kur prieš kelerius metus yra buvęs žemės drebėjimas, be to, jo teigimu, reikėtų įvertinti ir korupcijos galimybę.

"Yra abejonių, ar elektrinė bus saugi, kad ji atitiks tarptautines normas, kurias turi atitikti. Visų pirma, statant tokius objektus, reikia atsiklausti gyventojų, ar jie nori tokių objektų. Referendumas tam reikalingas, kad tiek šalininkai, tiek oponentai galėtų pristatyti savo poziciją", - sakė svečias.

Jo teigimu, referendumo iniciatoriai susidūrė su didžiule administracinių barjerų lavina, kuria siekta apsukinti ir vilkinti referendumą.

M. Kostiajevo duomenimis, apie 80 proc. Kaliningrado gyventojų yra prieš atominės elektrinės statybą.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Valstiečių liaudininkų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis pasidžiaugė, kad atsirado tokia referendumo iniciatyva. "Mano nuomone, būtų labai protinga padaryti tai ir Lietuvoje", - sakė politikas.

Kalbėdamas apie Lietuvos atominės elektrinės reikalingumą, R. Karbauskis tvirtino, kad jos Lietuvos poreikiams tikrai nereikia, nes bioenergetinės Lietuvos galimybės nėra išnaudojamos.

"Elektros energija ir šiluma iš atominės elektrinės bus brangesnė negu iš mūsų pačių bioenergetinių resursų", - sakė R. Karbauskis.

Kaip ELTA jau skelbė, Kaliningrado pilietinės organizacijos, ekologiniai judėjimai ir opozicinės politinės partijos sukūrė plačią koaliciją, kuri aktyviai siekia surengti referendumą Kaliningrado srityje dėl naujos atominės statybų. Jie užduoda valdžiai klausimus, kurie rūpi eiliniams srities gyventojams - saugumas, kaina ir tarifai, mokesčiai, priklausomybė nuo žaliavų, elektros pardavimai, tarša ir onkologija, reaktoriaus aušinimas, alternatyvios energetikos plėtra ir kita. Aktyvistai neslepia, kad jų iniciatyvą griežtais administraciniais metodais slopina Rusijos valdžia, tačiau jiems pavyko užregistruoti referendumo iniciatyvinę grupę, ir jie pradeda rinkti parašus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją