„EP pritarė skirti Lietuvai šią sumą. Trečiadienį taip pat balsuosime Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komitete prieš susitikimą su ES komisaru Giunteriu Ottingeriu. Tikiuosi, jis taip pat pritars Ignalinos AE uždarymo finansiniam planui, kurį pristatė Lietuva“, - sakė R. Harms.

R. Harms tikino, kad EP daro viską, kad Lietuvos prašoma suma ir būtų skirta, nes elektrinė buvo ne tik šalies, bet visos Sovietų Sąjungos - gamino elektrą ne tik Lietuvai, bet ir kitoms šalims.

„Tai ne Lietuvos projektas (Ignalinos AE uždarymas. - ELTA). Tai tik dalis Lietuvos atsakomybės. Mūsų siūlymas, kad Lietuva neskirtų projektui daugiau pinigų, nei skiria dabar. (...) Lietuva turėtų galvoti daugiau apie regioninį vystymąsi po Ignalinos AE uždarymo bei naudoti lėšas geresnei ekonominei Ignalinos regiono ateičiai užtikrinti“, - žurnalistams Briuselyje teigė R. Harms.

Pasak jos, Lietuvos prašomas finansavimas yra teisingas.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę EP balsavo dėl 2021-2027 m. ES daugiametės finansinės programos. EP pritarė pozicijai, kad Ignalinos atominės elektrinės (AE) eksploatacijos nutraukimui būtų skirta būtent tiek, kiek prašo Lietuva - 780 mln. eurų.

„Šis Europos Parlamento pritarimas yra gera žinia Lietuvai. Tai sustiprina mūsų tolesnes derybines pozicijas dėl Ignalinos AE finansavimo po 2020 m. Toliau aktyviai derėsimės ir sieksime, kad iš ES būtų skirtas pakankamas finansavimas sklandžiam ir nenutrūkstamam Ignalinos AE uždarymo procesui užtikrinti“, - sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Iš viso naujosios daugiametės finansinės programos laikotarpiu Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo darbams finansuoti reikės 907 mln. eurų, iš jų ES finansavimo poreikis 2021-2027 m. - 780 mln. eurų. Ši suma pagrįsta 2014 m. patvirtintu ir su Europos Komisija suderintu Galutiniu IAE eksploatavimo nutraukimo planu.

Būsimą ES daugiametį biudžetą tvirtins ES Taryba bendru sutarimu su EP. Pozicija, kuriai trečiadienį pritarė EP, yra pagrindas EP deryboms ir konsultacijoms su ES Taryba pradėti.

Europos Komisija yra pateikusi siūlymą naujoje daugiametėje finansinėje programoje Ignalinos AE uždarymui skirti 552 mln. eurų.