„Pas mus name savavališkai pertvarkyta šilumos padavimo sistema jau daugelį metų ir visi žmonės skundžiasi, šąla, laiškus rašo, bet jokių rezultatų nėra. Ir valdžia sprendė sprendė, kodėl mūsų mokesčiai užaugo, bet nieko nenusprendė. O kaimynai žino, jog name yra žmonių, kurie įsirengė grindų šildymą nuo radiatorių ir viename bute radiatorius yra pratęstas į balkoną. Tai karštam vandeniui sunkiau pasiekti kitus butus“, - aiškina pasipiktinusi gyventoja.

Apie radiatorių balkone žino ir 112-os gyvenamųjų namų bendrijos pirmininkas Vladas Urbonas.

„Žinokit, apie grindų šildymą nežinau nieko. O dėl gyventojų pirmame aukšte, kurie ne pagal projektą įsivedę radiatorius į Valstybinę energetikos inspekciją skambinau, klausiau, ką daryti, vienintelis kelias – tiktai į teismą duoti. Mes jau prieš porą metų juos įspėjome, kad padarytų taip, kaip yra pagal projektą, bet žiūriu – nieko nedaro“, - pasakoja bendrijos pirmininkas.

Šiuo metu viename iš Jelenos kambarių temperatūra siekia 12-13 laipsnių, panaši temperatūra yra ir pas kitus paskutinio namo aukšto gyventojus. Tačiau esą aukštu žemiau – šilčiau, kambariuose temperatūra siekia apie 15 laipsnių.

„Penktadienį kalbėjau su santechniku, tai jis man atvirai pasakė, jog šilumos sistema yra perdaryta.
O dabar žmonės skundžiasi, kad šąla ir sistemą jungia visu pajėgumu, kad šiek tiek šildymas pasiektų paskutinį aukštą, o skaitliukai sukasi ir mes gauname tokias sąskaitas“, - įsitikinusi gyventoja.

Valstybinė energetikos inspekcija sako, jog gyventojai pirmiausiai reikalus su galbūt netinkamai pasielgusiais kaimynais turi spręsti per namo administratorių ir jei nepavyksta, tuomet imtis kitų priemonių – skųstis inspekcijai ir kreiptis į teismą. Tačiau kaip gyventojams, mokėjusiems už daugiau šilumos naudojusius kaimynus bus atlyginta, nėra pakankamai reglamentuota.

„Sprendimą dėl kilusio ginčo tarp vartotojo, kuris sunaudojo daugiau šilumos už kurią mokėjo visi namo gyventojai, ir kitų namo gyventojų gali priimti tik teismas“, - tvirtina inspekcija.

Vytautas Stasiūnas
„Šita sritis nėra taip reglamentuota, kad jeigu, tamsta, pavogei, sodina į kalėjimą, čia yra sudėtingiau. Nustato, privalo įpareigoti atstatyti, o tada žmonės gali sakyti, kad aš nusipirkau butą ir pas mane buvo šitaip padaryta ir t.t. Tai yra netvarkytų, nerenovuotų daugiabučių bėda. Dėl teisinės bazės - reglamentavimo trūksta. Yra tik prievolė, kad žmogus turi atstatyti“, - sako Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos vadovas Vytautas Stasiūnas.

„Vilniaus energijos“ duomenimis, dėl minėto daugiabučio namo Šeškinėje bendrovė nėra gavusi jokių kreipimųsi ar papildomos informacijos apie pakeitimus butų šilumos tinkluose. Tai reiškia, kad sąskaitos gyventojams yra skaičiuojamos pagal jų butų plotą, manant, kad kiekviename bute yra tokia šildymo sistema, kokia buvo pastačius namą.

Nors neteisėtai daugiabučiuose sumontuoti radiatoriai yra pažeidimas, Valstybinė energetikos inspekcija praneša, jog gyventojai turi dvi išeitis: arba šilumos sistemą atstatyti į tokią padėti, kaip to reikalauja namo šildymo projektas, arba įteisinti šildymo sistemą su padarytais pakeitimais.

Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta, kad gyvenamųjų ir bendrojo naudojimo patalpų ir inžinerinių įrengimų naudojimo taisyklių pažeidimas, neūkiškas prižiūrėjimas, naudojimas ne pagal paskirtį užtraukia įspėjimą arba 100 – 1 tūkst. Lt baudą, o jei tokie pat veiksmai atliekami antrą kartą, bauda didėja nuo 500 iki 2 tūkst. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)