„Anksčiau tokių butų buvo apie 2 tūkst., šiai dienai turime skaičius, kad daugiau nei 1,5 tūkst. namų ūkių jau yra pasikeitę dujų balionus į kitas energijos rūšis: į elektros energiją arba gamtines dujas, kurios tiekiamos centralizuotai. Yra savivaldybių, kuriose viskas pakeista 100 proc.“, – teigė I. Žilienė.

Visgi 500 dar naudoja dujų balionus, tad problemą, anot jos, reikia spręsti.

„Daugiabučiui namui yra skiriamas visas paketas paslaugų. Gyventojas gali įsigyti elektrinę viryklę arba gamtinių dujų viryklę, jam tam skiriama 242 eurų.

Taip pat yra finansuojamas energijos tinklo pakeitimas bute – taip pat 242 eurų. Finansuojamas ir bendros namo infrastruktūros pakeitimas – 242 eurų. Finansuojamas ir energijos skirstymo operatoriaus tinklas, tad jei trūksta elektros galios, energijos skirstymo operatorius įrengs ją už skiriamą finansinę paramą. Gyventojui, realiai, niekuo nereikės prisidėti“, – sakė viceministrė.

Ji tikino, kad gyventojai nesirenka keisti dujų balionų nes dažnu atveju susiduria su nesklandumais bei kliūtimis.

„Tam reikia daugiabučio namo bendrijos sprendimo. Gali būti, kad nėra tokio sprendimo, sunku motyvuoti kaimynus priimti sprendimą. Gali būti, kad daugiabučio name nėra lyderio, nėra bendrijos pirmininko.

Iš tiesų čia matome didelį savivaldybių vaidmenį, kad jie ateitų į tuos namus, paragintų gyventojus, padėtų jiems“, – kalbėjo I. Žilienė.

Dujų balionas

Kaip tikino viceministrė, jeigu gyventojas nori atsisakyti naudoti dujų balioną, jam pirmiausia reikėtų kreiptis į namą administruojančią bendriją.

„Paraišką teikia ne atskirai kiekvienas butas, o daugiabučio namo įgaliotas asmuo.

Jeigu kyla klausimai, visada galima paskambinti į Energetikos ministeriją, kur bus paaiškinta, ką reikia užpildyti, kaip ją pateikti“, – sakė viceministrė.

Finansavimo lėšos tokiems keitimams, anot jos, skiriamos iš valstybės biudžeto. Ar bus numatytos ir kitąmet, neaišku.

„Todėl raginame suskubti, o kvietimas tokias paraiškas teikti bus paskelbtas vasario 1 d. Paraiškas bus galima teikti iki gegužės 31 d.“, – sakė ji.

Tie, kas keisti dujų balionų nenorės, gali sulaukti ir inspektorių.

„Jie gali pasibelsti į tokių gyventojų namus. VERT turi tokių žmonių sąrašą, kur yra naudojami balionai. Yra numatyta ir administracinė atsakomybė, jei jie naudos dujų balionus“, – sakė viceministrė.

Naudojančių dujų balionus daugiabučiame name lauks administracinė atsakomybė iki 160 eurų.

„Patikslinu, kad daugiabučiu namas laikomas, jei yra yra trys ir daugiau aukštų, o daugiabučių namų sąrašas yra skelbiamas VERT tinklalapyje“, – sakė I. Žilienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją