Susitarimu su JAV kompanija „Cheniere Energy" dėl SGD krovinio Seime Vyriausybės valandos metu susidomėjo parlamentaras liberalas Eugenijus Gentvilas.

„Vienas europarlamentaras paskelbė, kad jau esate pasirašę sutartį su Jungtinėmis Valstijomis dėl SGD pirkimo iš Jungtinių Valstijų. Ar yra šita sutartis pasirašyta? Ir antras dalykas, jeigu ji dar nėra pasirašyta, kaip elgsis Lietuva šitoje subtilioje situacijoje - tai būtų milžiniškas geopolitinės svarbos pasiekimas gauti iš amerikiečių pirmąją siunčiamą siuntą į Europą, tačiau kaip jūs laviruosite kalbant apie kainą.

Mes žinome, kad turime dujų perteklių, ir jeigu tos kainos iš JAV, tarkime, bus didesnės, kaip planuojate elgtis?", - klausė E. Gentvilas.

„Sutartis dar nėra pasirašyta, derybos vyksta", - sakė energetikos ministras R. Masiulis.

Ministras užtikrino, kad, jeigu tokia sutartis ir būtų pasirašyta, tai tiktai palankiomis kainomis.

„Jos turi būti labai geros. Tai kol kas šiandien tiek galiu pasakyti, bet kokia kaina nepasirašinėsime", - teigė jis.

Apie tai, kad pirmasis dujų krovinys iš JAV į Europą per Klaipėdos SGD terminalą bus pristatytas vasarį, buvo pranešusi „Reuters" naujienų agentūra, remdamasi neįvardytais šaltiniais.

Anot Energetikos ministerijos, „Cheniere" dujų krovinį gali pretenduoti bet kuris pasaulio uostas, turintis SGD infrastruktūrą. Dujų prekybos ir tiekimo įmonė „Litgas" yra pasirašiusi bendrą prekybos sutartį su JAV kompanija „Cheniere Energy" dėl galimybės pirkti suskystintas dujas.


Tuomet „Litgas" generalinis direktorius Dominykas Tučkus teigė, kad, esant poreikiui, dujų iš „Cheniere" būtų galima nusipirkti jau 2016 m.

"Litgas" yra pasirašiusi penkerių metų sutartį Norvegijos "Statoil" dėl 540 mln. kubinių metrų gamtinių dujų tiekimo kasmet - toks minimalus kiekis yra reikalingas normaliai SGD laivo-saugyklos „Independence" veiklai užtikrinti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)