„Aš manau, kad tai yra nuosekli Vyriausybės pozicija, ir tai yra teisinga pozicija, tačiau Seime tam sprendimui (palaikyti - BNS) aiškiai neužtenka balsų, nes opozicija ir pozicijos dalis mano kitaip. Todėl mes antradienį sutarėme, kad mūsų frakcija (šiuo klausimu - BNS) balsuos laisvai“, - BNS sakė R. Karbauskis.

„Bus sprendimas pratęsti lengvatą, dėl to, kad mes žinome, kaip kitos frakcijos ruošiasi balsuoti. Jau daug metų niekam neužtenka politinės valios padaryti šitą sprendimą, kuris būtų tikrai daug naudingesnis Lietuvos žmonėms“, - pridūrė jis.

S. Skvernelis antradienį viešai pareiškė nepritariantis ketinimams pratęsti PVM lengvatą šildymui. Premjeras yra ne kartą teigęs, kad ši lengvata yra socialiai neteisinga, nes didelė dalis ja besinaudojančių gyventojų turi galimybes susimokėti pilną šildymo kainą.

PVM lengvatos centriniam šildymui galiojimas baigiasi šių metų pabaigoje, ji taip pat nėra numatyta 2017 metų biudžeto projekte, tačiau antradienį Seimui bus teikiamas socialdemokratų siūlymas lengvatą pratęsti iki birželio.

Šiam projektui ankstesnės kadencijos Seimas yra pritaręs svarstymo stadijoje, bet galutinis balsavimas dėl priėmimo buvo nukeltas.

R. Karbauskis tvirtino tikintis, kad kitąmet pasiūlymų pratęsti lengvatą nebebus, ir ji tikrai nustos nuo birželio 1 dieną.

„Tikimės, kad vis dėlto nuo birželio 1 dienos ta tvarka pasikeis galutinai ir negrįžtamai (....) Iki to mėnesio Seime jau bus priimtas sprendimas dėl kompensacijų tvarkos (pakeitimo - BNS), nebebus to klausimo iš viso darbotvarkėje“, - tvirtino „valstiečių“ lyderis.

Jis pabrėžė, kad gyventojai taip pat turėtų suprasti, kad „valstiečių“ siūlomi pakeitimai jiems yra naudingi.

„Per savaitgalį mes nuvažiavome pas gyventojus ir pabandėme paaiškinti - visi supranta, kad mūsų pasiūlymas yra teisingas ir jis geresnis, nei pratęsimas.

Tik trūko laiko paaiškinti. Opozicija to nedarys vėliau (neteiks dar vieno siūlymo pratęsti lengvatą - BNS), nes jau visuomenė bus supratusi, ką mes siūlėme ir ką čia siūlė opozicija. Mūsų pasiūlymas logiškas, suprantamas, jis padės labai daugeliui žmonių, kuriems reikia pagalbos ir visiškai nepalies tų, kurie visiškai aiškiai pagalbos nereikalauja bet ja naudojasi“, - sakė R. Karbauskis.

Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisomis, kurios, pasak „valstiečių“ lyderio, turėtų įsigalioti nuo vasaros, kai baigsis PVM lengvatos centralizuotai šilumai galiojimas, siūloma nustatyti mažesnius reikalavimus gyventojams, kurie norės finansinės paramos.

Taip pat ketinama išplėsti ratas asmenų, gaunančių kompensacijas - jas numatoma mokėti ne tik besinaudojantiems centriniu šildymu, bet ir tiems, kurie šildosi elektra, dujomis, malkomis.

Pakeitimų autoriai - Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas socialdemokratas Algirdas Sysas ir jo bendrapartietis Andrius Palionis bei „valstiečiai“ Tomas Tomilinas ir Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas - siūlo kompensacijas mokėti tiems žmonėms, kurių išlaidos šilumai viršys 10 proc., o ne 20 proc., kaip yra dabar, jų pajamų ir valstybės remiamų pajamų skirtumo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)