„Meduza“ rašo, kad anot Rusijos prezidento, šiuo metu galiojančios sutartys dėl dujų tiekimo bus nutrauktos, jeigu pirkėjams nepasirodys priimtinos naujos sąlygos.

Sprendžiant iš įsako, norėdamos atsiskaityti už dujas Vakarų valstybės privalės atsidaryti sąskaitą rubliais „Gazprombank“. Bankas Maskvos biržoje pardavinės valiutą, kurią pervers rusiškų dujų pirkėjai.

V. Putinas teigia, kad, jeigu dujų pirkėjai iš „nedraugiškų“ šalių atsisakys mokėti rubliais, toks elgesys bus prilyginamas sutarčių pažeidimams.

Rusijos prezidentas tikina, kad Rusija savo partneriams Vakaruose dujų pristatė: „Dujas jie gavo, sumokėjo mums eurais, kuriuos patys ir įšaldė. Galima sakyti, kad mes dujas tiekiame praktiškai nemokamai“.

Prancūzija ir Vokietija „ruošiasi“ dujų tiekimo iš Rusijos sustabdymui

Prancūzija ir Vokietija rengiasi dujų tiekimo iš Rusijos nutraukimui, ketvirtadienį pareiškė Prancūzijos ekonomikos ministras, nes Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas perspėjo, kad Maskva užsuks dujų čiaupus tiems, kurie atsisakys mokėti rubliais.

„Rytoj gali susiklostyti situacija, kai... nebebus rusiškų dujų. Mes turime pasiruošti tokiems scenarijams, ir ruošiamės jiems“, – sakė Bruno Le Maire'as po derybų Berlyne su savo kolega iš Vokietijos Robertu Habecku.

Primename, kad anksčiau skelbta, jog G7 grupės šalių ministrai buvo vieningos nuomonės, kad reikalavimas už dujas mokėti rubliais yra „vienašališkas ir akivaizdus galiojančių sutarčių pažeidimas“, pažymėjo Vokietijos ekonomikos ir klimato apsaugos ministras Robertas Habeckas. Sudarytos sutartys esą galioja, susijusios įmonės privalo jų laikytis.

„Tai reiškia, kad apmokėjimas rubliais yra nepriimtinas“, – pridūrė ministras.

„V. Putino mėginimas mus suskaldyti yra akivaizdus, – kalbėjo R. Habeckas. – Mes nesileisime skaldomi. G7 valstybių atsakas yra vienareikšmiškas: sutarčių reikia laikytis“.

G7 grupei be Vokietijos dar priklauso Prancūzija, Italija, Japonija, Kanada, JAV ir Didžioji Britanija. Susitikime dalyvavo ir ES atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)