Šiuo vamzdynu per parą gali tekėti iš viso maždaug 167 mln. kubinių metrų dujų, tačiau liepą Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ šias apimtis sumažino tik iki 67 mln. kubinių metrų dujų. Negana to, „Nord Stream 1“ šiuo metu išvis neteka dujos, nes vyksta kasmetiniai dujotiekio techninės priežiūros darbai.

V. Putinas antradienį Teherane vykusio susitikimo su Irano ir Turkijos vadovais kuluaruose pareiškė, kad jei jo šaliai greitu metu nebus grąžinta į Kanadą remontui išsiųsta šio dujotiekio turbina, kasdienės tiekimo apimtys iki liepos pabaigos gali sumažėti iki 33 mln. kubinių metrų dujų. Pasak jo, taip gali įvykti dėl to, nes remonto reikia dar vienai vamzdyno detalei.

Kritikai jau atmetė šiuos Kremliaus tvirtinimus, kad dėl tolesnio tiekimo apimčių mažinimo kalta negrąžinta turbina. Ji iš pradžių įstrigo dėl Vakarų sankcijų Maskvai, tačiau, paprašyta Berlyno, Kanados vyriausybė nusprendė padaryti sankcijų išimtį ir perduoti šią detalę Vokietijai. Nepaisant to, Rusija tvirtina, kad turbinos dar neatgavo.

Tuo pat metu V. Putinas paragino Vokietijos vyriausybę iš naujo apsvarstyti savo ankstesnį sprendimą nepradėti naujojo „Nord Stream 2“ dujotiekio eksploatacijos. Berlynas nusprendė nenaudoti šio vamzdyno, kai vasario 24 d. Rusija įsiveržė į Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)