Ekologinės organizacijos "Atgaja" (Lietuva), "Ekodom" (Baltarusija), "Ekozaščita" (Rusija), kartu su Lietuvos žaliųjų sąjūdžio partijos iniciatyvine grupe ir Lietuvos aplinkosauginių nevyriausybinių organizacijų koalicija šiemet prisideda prie šalyse, labiausiai nukentėjusiose nuo Černobylio katastrofos, kasmet rengiamų eitynių "Černobylio šleifas". Eitynių dalyviai sieks ne tik paminėti seną tragediją ir pagerbti Černobylio avarijos likviduotojus. Lietuvos, Baltarusijos ir Rusijos vyriausybės planuoja statyti tris naujas atomines elektrines, esančias netoli viena nuo kitos nedideliame regione Lietuvos pasienyje.

Baltarusijos AE dygsta Astrave - 50 km nuo Vilniaus. Baltijos AE - Nemane, Kaliningrado srityje (Rusija), apie 250 km nuo Vilniaus ir tik 12 km nuo Lietuvos sienos. Visagino AE nuo Vilniaus skiria vos 150 km, o nuo Latvijos miesto Daugpilio - tik 50 km. Pasak aplinkosaugininkų, įgyvendinus šiuos planus Lietuva atsidurs branduolinio žiedo apsuptyje, o AE statančių šalių gyventojai ir visas regionas taps naujo "branduolinio eksperimento" ir padidėjusios rizikos įkaitais bei radioaktyvių atliekų savininkais ilgiems šimtmečiams. Net dviejose iš trijų elektrinių (Baltarusijoje ir Kaliningrade) planuojami statyti nauji, iki šiol neišbandyti ir neįvertinti reaktoriai AES-2006.

Pasak Aplinkosauginių organizacijų koalicijos atstovo Lino Vainiaus, beprecedentės situacijos, kai vienu metu planuojama statyti tris atomines elektrines, neįvertino nei trijų šalių visuomenė, nei jų valdžia. Atominių jėgainių, kurios viena nuo kitos nutolusios 100-200 kilometrų atstumu, planavimas yra neapdairus ir pavojingas, bent vienos jų pastatymas padidins branduolinio saugumo riziką regione.

L. Vainiaus teigimu, dėl planuojamų statyti elektrinių neišspręstas radioaktyvių atliekų ilgalaikio saugojimo klausimas, visos veikiančios elektrinės yra didelio pavojingumo objektai, keliantys neigiamų padarinių žmonių sveikatai, aplinkai ir bendram saugumui. Be to, abejojama dėl branduolinių medžiagų neplatinimo problemos, projektų ekonominio naudingumo - branduolinė energetika yra viena brangiausių energijos gamybos rūšių.

Įtarimų kelia ir visų AE projektų poveikio aplinkai vertinimų ataskaitos - nekalbama apie radioaktyvų atliekų laidojimą, tvarkymą, jų įtaką energijos kainai, nekalbama apie jėgainių uždarymą ir tvarkymąsi po jų galiojimo laiko. Galiausiai AE statomos nepaklausus visuomenės nuomonės, o vykdant "smegenų plovimo" kampaniją.

"Tuos dalykus norime pasakyti labai aiškiai. Norime, kad nė vienos šalies visuomenė ir vyriausybė nebūtų supriešinamos. Kviečiame visuomenes pasisakyti už ateitį be branduolinės energijos šitame regione ir tikimės, kad tos visuomenės savo žinią turi ir gali perduoti savo vyriausybėms", - penktadienį naujienų agentūroje ELTA surengtoje spaudos konferencijoje sakė L. Vainius.

Visuomeninis aktyvistas Darius Pocevičius su nostalgija priminė prieš du dešimtmečius vykusius protestus, nukreiptus prieš Ignalinos atominę elektrinę. Šiuo metu daugiau kaip pusė Lietuvos gyventojų pritaria Visagino elektrinės statybai, nes esą jiems "įkalta", jog atominė energetika pigi ir švari, nors yra priešingai. D. Pocevičius lietuvius lygino su Rusijos gyventojais, kur propaguojamos "taikiojo, gerojo atomo" idėjos.

Viešnia iš Baltarusijos - aplinkosaugos organizacijos "Ekodom" atstovė Tatjana Novikova teigė, kad baltarusiai yra sunerimę dėl planuojamos statyti AE Lietuvos pasienyje.

"Mes sunerimę, nesilaikysime tokio požiūrio, jog jeigu kažkas pastatė objektą mūsų valstybėje, statykime kaimyninėje valstybėje. Kaip parodė Černobylio pamokos, atominėms bėdoms nėra sienų ar aikštelių. Šiandien atominė industrija mus įspėja, kad jeigu įvyks pati baisiausia avarija, negalima tikėtis, kad neigiamas poveikis bus apribotas 4 kilometrų spinduliu. Patirtis rodo, kad tokia elektrinė poveikį gali turėti 100 kilometrų spinduliu. Man atrodo, dar neatėjo laikas užmiršti Černobylio pamokų. Baltarusiai, kaip labiausiai nukentėję nuo avarijos, gali paliudyti, jog visi saugumo pažadai yra netiesa", - kalbėjo T. Novikova.

Anot jos, kalbėti apie branduolinės energetikos saugumą šiandien yra per anksti, o branduolinės energetikos pramonė neišpildė nė vieno savo pažado.

"Girdime pažadus, kad tokia energija bus pigi, nekenksminga, tačiau iki šiol nė vienas pažadas neištesėtas. To nebuvo visame pasaulyje. Kasdien ateina įrodymai, kad pažadai ne tik neišpildyti, bet ir yra faktų, kurie liudija priešingai - energija brangi, kenksminga, uranas pavojingas aplinkai, radiacija kenkia gyviems organizmams ir žmonių sveikatai. Mes netikime, kad AE bus saugios", - sakė ekologinės komisijos Baltarusijoje atsakingoji sekretorė.

Nepriklausomą ekologinę ekspertizę atlikę Baltarusijos ekspertai įrodė, kad Baltarusijos planai statyti AE šalia Astravo turi būti atšaukti, nes tai labai pavojingas eksperimentinis projektas.

Lietuvos žalieji ir visuomenininkai nemano, jog pramiegojo kovos prieš atominę energetiką laiką, leidę "išplauti" gyventojams smegenis, jog atominę energetiką žmonės jau vertina teigiamai. Pirmadienį minėdami 24-ąsias Černobylio AE katastrofos metines ekologinių organizacijų, žaliųjų judėjimų atstovai bei visuomeniškai aktyvūs piliečiai pagerbs nukentėjusiuosius. Jie ketina pareikšti protestą prieš Lietuvos teritorijoje ir šalia jos sienų planuojamas statyti tris AE - Visagine, Astrave ir Kaliningrado srityje.

"Prieš tris atominius monstrus! Už saugią, taikią ir nebranduolinę Lietuvą!" - sako organizatoriai.

Lietuvos oficialios pozicijos išvadų dėl Baltarusijos AE pristatymo, kuris vyks Aplinkos ministerijoje, išvakarėse Vyriausybei ketinama įteikti peticiją, kurioje raginama neparemti idėjos statyti šią elektrinę.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją