Artėjant liepai Dzūkijos sostinės daugiabučių namų savininkų bendrijų pirmininkai dėl pataisų, kurias jau palaimino Seimas, pagrįstumo kreipėsi į prezidentę, Seimą, miesto savivaldybės tarybą. Susidarė aklavietė dėl šilumos punktų ir sistemų priežiūros bei remonto – tiekėjas atsisako tai daryti, o bendrijos šiems darbams neturi lėšų.

Įžvelgiamas konstitucinių laisvių varžymas

Alytuje 579 daugiabučiams šilumą tiekia bendrovės „Litesko” filialas „Alytaus energija”. Iš jų 559 daugiabučiuose šilumos punktai priklauso jos tiekėjams, o jų didžioji dalis perimta iš savivaldybės valdomos bendrovės Alytaus šilumos tinklų, per kurią šilumos ūkis nuomojamas „Litesko”.

„Alytaus energijos” specialistų teigimu, nuo 2001-ųjų jie daugiabučiuose pradėjo prižiūrėti šildymo ir karšto vandens sistemas. Pastaruoju metu vyraujantis mokestis už šį darbą – 20,57 cento su PVM už kv. metrą. Tačiau artėjant Šilumos ūkio įstatymo pataisų įsigaliojimo laikui, kai nuo liepos 1-osios šilumos tiekėjai nebegalės prižiūrėti minėtų sistemų, Alytuje jau fiksuojamas ne vienas atvejis, kai tiekėjai atsisako tvarkyti gedimus šilumos punktuose.

Susitikime su Seimo nariu alytiškiu Juliumi Sabatausku bendrijų pirmininkai kėlė klausimą, kodėl bendrijoms nesuteikiama teisė pasirinkti šilumos punktų prižiūrėtojus. Net įžvelgtas jų konstitucinių laisvių varžymas.

Bendrijų pirmininkai perdavė gyventojų paklausimus, kur dingo jų daugiau kaip dešimt metų kauptos lėšos punktams remontuoti. „Kai šie punktai, jų įranga susidėvėjo, bėdos paliekamos ant gyventojų pečių. Prezidentūra padarė paslaugą šilumos tiekėjams, padėdama atsikratyti jų priežiūros ir remonto”, – susitikime su Seimo nariu mintimis dalijosi daugiabučių namų savininkų bendrijų pirmininkai.

„Alytaus naujienų” kalbinti šilumos tiekėjų atstovai tvirtino, kad surinktos lėšos už šilumos punktų bei jos ir karšto vandens tiekimo sistemų priežiūrą buvo naudojamos prižiūrėtojams išlaikyti, remonto, transporto išlaidoms padengti, ir jokių sukauptų pinigų šiems darbams neturima. Tačiau ir šilumos tiekėjų teigimu, jei minėti punktai ir sistemos kelerius metus nebus kvalifikuotai prižiūrimi, jie taps nebenaudojami. Tuo labiau kad kai kuriems įrenginiams, pavyzdžiui, šilumokaičiams, siurbliams, jau pasibaigęs garantinis terminas.

Bendrijų pirmininkai retoriškai kėlė klausimą, ar pastaroji priežastis nebuvo dar viena paskata šilumos tiekėjams atsikratyti šilumos punktų priežiūros. Bendrijų pirmininkų susitikime su Seimo nariu J.Sabatausku dalyvavęs miesto meras Jurgis Krasnickas pareiškė, kad prezidentė padarė paslaugą „Litesko”, o gyventojus paliko ant ledo.

„Bus maištas, jei nebus pakeistas įstatymas”

Seimo narys pažadėjo perduoti bendrijų pirmininkų įsitikinimą prezidentūros atstovams, kad šie, siekdami įvesti konkurenciją dėl šilumos punktų priežiūros, sumažinti šilumos kainas, inicijavo šilumos tiekėjams naudingas Šilumos ūkio įstatymo pataisas. J.Sabatauskas dar po ankstesnio susitikimo su bendrijų pirmininkais su kitais kolegomis Seimo nariais parengė ir pateikė Šilumos ūkio įstatymo pataisą, pagal kurią bendrijų teisė rinktis šilumos punktų prižiūrėtojus nebūtų varžoma. „Tikrai bus maištas, jei nebus pakeistas įstatymas”, – žadėjo bendrijų pirmininkai.

Praėjusią savaitę vykusiame Alytaus miesto savivaldybės tarybos posėdyje buvo pritarta daugiabučių namų savininkų bendrijų pirmininkų kreipimuisi į prezidentę, Seimą dėl Šilumos ūkio įstatymo pataisų pagrįstumo.

Taryba pritarė Seimo nario pateiktam įstatymo projektui, kad bendrijoms nebūtų draudžiama pasirinkti daugiabučio namo šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojų. Taryba savo ruožtu pasiūlė Seimui keisti įstatymą taip, kad minėtas draudimas nebūtų taikomas savivaldybėse, turinčiose mažiau nei 150 tūkst. gyventojų. Vadovaujantis dabar galiojančiu Šilumos ūkio įstatymu, draudimas pasirinkti daugiabučio namo šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojus netaikomas savivaldybėse, kuriose yra mažiau negu 50 tūkst. gyventojų.

Taip pat taryba Seimui pasiūlė Šilumos ūkio įstatyme numatyti straipsnį, kad į šilumos ir karšto vandens kainas būtų įtrauktos sąnaudos dėl tiekėjams priklausančių šilumos punktų remonto. Jei įstatyme neatsiras tokio straipsnio, nebus kaupiamos lėšos šilumos punktams remontuoti.