„Tai yra tam tikras brandos mūsų rinkoje požymis, kad kalbame ne apie vien tik sureguliuotą, su valstybės pagalba vykstantį procesą, bet pereiname į kitą etapą, kai visiškai rinkos sąlygomis, perkeliant visas rizikas valdyti tarp pirkėjo ir pardavėjo. Nėra to poreikio visur dalyvauti valstybei“, – pirmadienį vz.lt tinkalaidėje sakė Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas aplinkos apsaugos ir infrastruktūros klausimais.

„Tai yra natūralus brandžios rinkos požymis“, – teigė jis.

Seimo komitetai jau pradėjo svarstyti ministerijos dar praeitoje sesijoje pateiktą Elektros energetikos ir Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymų pakeitimus, kuriais grynasis apskaitymas būtų įvestas nebuitiniams gaminantiems vartotojams – juridiniams asmenimis – bei buitiniams vartotojams, turintiems arba teisėtai valdantiems vėjo elektrinę.

Pagal tokią elektros apskaitos schemą, sukaupta ir nepanaudota gaminančio vartotojo energija būtų pateikta nepriklausomai tiekėjui ir kaupiama virtualioje sąskaitoje eurais pagal tarp vartotojo ir tiekėjo sutartą tarifą.

J. Neverowiczius tikino suprantąs pataisų rengėjų siekį grynosios apskaitos kol kas netaikyti saulės jėgaines turintiems buitiniams vartotojams motyvuojant siekiu apsaugoti gyventojus nuo piktnaudžiavimo.

„Galbūt suprantamas ministerijos noras apsaugoti buitinius vartotojus, kurie derybinės galios gal neturi tiek daug kaip įmonės, kurios gali derėtis komerciniais pagrindais, įsivertinti savo galimybes, galimus pokyčius, rizikų valdymą ir t. t.“, – teigė Prezidentūros atstovas.

„Iš principo tai yra normalus dalykas, kas yra siūloma“, – pažymėjo jis.

Siūlomais pokyčiais Energetikos ministerija siekia tvarios gaminančių vartotojų plėtros, įgalinti elektros perdavimo tinklą ir efektyviai išnaudoti skirstomojo tinklo pajėgumus.

Dabar visų gaminančių vartotojų Lietuvoje į tinklą tiekiama perteklinė energija apskaitoma kilovatvalandėmis ir pasaugoma, sumokant tik už naudojimąsi tinklais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)