„Mes pakankamai diversifikavę, išskirstę iš visų šaltinių dujų tiekimą, turime dabar bent tris antžemines jungtis, turime dabar jungtį su Latvija ir Lenkija, suskystintųjų dujų terminalą, tai mums leidžia pasirinkti tiekėją ir kažkurio atsisakyti. Tai yra didžiulis laimėjimas, tam tikras pajėgumas ir įrodymas, kad pasiteisino energetinės nepriklausomybės siekis“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė K. Budrys.

„Maža valstybė negali sau to (energetinės priklausomybės nuo Rusijos – ELTA) leisti ir turi dėti maksimalias investicijas, kad galėtų būti nepriklausoma tam, jog nebūtų šantažo ar spaudimo taikiniu“, – pridūrė jis.

Prezidento patarėjas mano, kad Lietuva yra geroje situacijoje ir elektros tiekimo srityje, nes tiekimas yra diversifikuotas ir šalis gali visiškai atsisakyti elektros importo iš Astravo atominės elektrinės. Pasak jo, Lietuvoje praėjusiais metais buvo importuota apie 60 proc. elektros energijos.

„Kitas žingsnis yra sinchronizacija su žemynine Europa, taip nepaliekant galimybės iš Rusijos pusės atjungti mūsų elektros sistemą bei sukelti tam tikrus efektus. Šiam scenarijui Lietuvos pusė yra pasirengusi ir sinchronizacijos darbai su žemynine Europa yra spartinami“, – sakė K. Budrys.

ELTA primena, kad, siekdama visiškos energetinės nepriklausomybės nuo rusiškų dujų, reaguodama į Rusijos energetinį šantažą Europoje bei sukeltą karą Ukrainoje, Lietuva visiškai atsisakė rusiškų dujų: Lietuvos dujų perdavimo sistema nuo šio mėnesio pradžios veikia be rusiškų dujų importo. Anot Energetikos ministerijos pranešimo, tai patvirtina Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatorės „Amber Grid“ duomenys, kurie rodo, kad balandžio 2 d. rusiškų dujų importas Lietuvos poreikiams per Lietuvos-Baltarusijos jungtį buvo lygus 0 MWh.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją