Antradienio rytą kalbėdamas Žinių radijui jis sakė, kad mūsų regione trūksta skaidrumo dujų rinkoje. Tai esą parodė ir Europos Komisijos tyrimas dėl "Gazprom" galimo piktnaudžiavimo dominuojama padėtimi. N. Udrėno teigimu, siekiant atpiginti dujas, reikalinga alternatyva.

"Suskystintų gamtinių dujų terminalas tikrai yra realiausia galimybė sumažinti gamtinių dujų kainą bent jau 20-25 proc.", - teigė N. Udrėnas.

Jo vertinimu, kiti dujų kainos mažinimo būdai apima šalies vidaus solidarios, kryptingos politikos komplekso įgyvendinimą: Vyriausybės politiką įgyvendinant Trečiąjį energetikos paketą, AB "Klaipėdos nafta" SGD darbų įgyvendinimas laikantis grafiko, eliminavimas rusų dujų milžinės "Gazprom", tarpininkų ir monopolinės kainodaros elementų.

"Tai užtikrins gamtinių dujų kainų mažėjimą, ir tai yra tikrai 1,5-2 metų klausimas, nes kol kas tas projektas vyksta kryptingai, ir visos institucijos supranta šio projekto svarbą", - įsitikinęs prezidentės patarėjas.

N. Udrėnas neatmetė, kad Lietuva dujas į SGD galėtų importuoti iš Norvegijos. Šioje šalyje dabartiniu metu su darbo vizitu lankosi Prezidentė D. Grybauskaitė. Dujų kaina būtų ne monopolistinė, o konkurencinė ir priklausytų nuo rinkos situacijos, kas atitinka regioninius prekybos taškus Europoje.

"Taigi tikrai to bendradarbiavimo yra daug, ir tikimės, kad tokie reguliarūs vizitai ir bendradarbiavimas tarp Norvegijos ir Lietuvos aukščiausiu lygiu turės įtakos ir tolesniam mūsų bendradarbiavimui dar konkretesnėmis priemonėmis", - sakė N. Udrėnas.

Nerijus Udrėnas
Kalbėdamas apie Europos Sąjungos (ES) Trečiojo energetikos paketo, kuriuo norima pasiekti, kad energetikos rinka taptų visiškai veiksminga ir kad atsirastų bendra ES dujų ir elektros energijos rinka, įgyvendinimą, šalies vadovės atstovas atmetė teiginius, esą Lietuva jį skuba įgyvendinti.

"Mes neskubame, o gal netgi vėluojame įgyvendinti (Trečiąjį energetikos paketą, - ELTA)", - teigė jis.

N. Udrėnas paaiškino, kad pirmasis terminas įgyvendinti Trečiąjį energetikos paketą buvo numatytas 2013 m., tačiau Europos Komisija Lietuvai jo įgyvendinimą atidėjo, atsižvelgusi į tai, kad statomas SGD bei deramasi su "Gazprom" dėl perdavimo sistemos atskyrimo.

"Tikrai neskubame dėl Trečiojo paketo atskyrimo", - pakartojo jis.

Planuojama, kad SGD terminalas turi būti įrengtas ir pradėtas naudoti iki 2014 metų gruodžio.

Įrengus SGD terminalą Lietuva turės alternatyvų gamtinių dujų tiekimo šaltinį, kuris užtikrins tiekimo saugumą ir patikimumą.

Preliminari projekto kaina - apie 200 mln. eurų (690,6 mln. litų).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)