Didesnės Europos Sąjungos (ES) finansinės paramos naujame ES biudžete prašančios Lietuvos Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad jėgainės uždarymas yra ne vien Lietuvos, bet visos ES atsakomybė, nes dėl to sutarta pasirašant Lietuvos stojimo į ES sutartį.

"Iš europarlamentarų delegacijos aš tikiuosi objektyvaus situacijos įvertinimo. Labai gerai, kad atvažiuoja europarlamentarų delegacija, nes Ignalinos atominės elektrinės uždarymas yra visų pirma ES įsipareigojimas, kuris yra fiksuotas ES ir Lietuvos sutartyje", - Lietuvos radijui antradienį sakė A.Kubilius.

"Lietuva negali viena imtis visų veiksmų ir visų atsakomybių, nes tai yra ES projektas, ES atsakomybės reikalas. Tokios elektrinės uždarymas yra unikalus procesas, niekas Europoje neturi tokios elektrinės uždarymo patirties, ir todėl susiduriame su įvairiais iššūkiais, taip pat ir su tinkamu tokio proceso finansavimo iššūkiu", - teigė ministras pirmininkas.

"Mūsų netenkina ta situacija, kokią matome dabar. Esame daug ir kritiškai diskutavę ir su pagrindiniais rangovais, įgyvendinant uždarymo projektus, turiu omenyje kompaniją "Nukem". Darbai vėluoja, darbai brangsta ir todėl mums kartu su ES institucijomis reikia rasti pačius efektyviausius sprendimus, kaip toliau šį labai svarbų visai ES projektą galėtume efektyviai įgyvendinti", - sakė premjeras.

Antradienį trijų dienų vizitą pradedanti aštuonių europarlamentarų delegacija domėsis, kaip panaudotos Ignalinos atominės elektrinės uždarymui skirtos lėšos.

Europos Komisija naujame ES biudžete nuo 2014 metų Ignalinos AE uždarymui iš ES siūlo 210 mln. eurų. Lietuva prašo 770 mln. eurų. Dabartiniame ES biudžete iki 2013 metų pabaigos Lietuvai skirta 1,37 mlrd. eurų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)