"Šioje vietoje su daugiabučių namų renovacija mūsų pradiniai planai nevisiškai pavyko, todėl lėšos, kurios buvo numatytos, jos tikrai nebus panaudotos pilnai. Dalį lėšų mes skiriame kitam projektui, kuris taip pat yra svarbus. Paieškos infrastruktūros gerinimui, tame tarpe ir tų pačių malūnsparnių įsigijimui", - penktadienį Vilniuje žurnalistams sakė A.Kubilius.

Premjeras tvirtino, kad toks pinigų perskirstymas atliekamas nuolat.

"Mes nuolat peržiūrim ES pinigų panaudojimą ir, jeigu matom, kad kurioj nors programoj iš anksto skirti pinigai 3 ar 4 metus nėra pilnai panaudojami dėl vienų ar kitų priežasčių, mes juos stengiamės perkelti į kitas programas", - kalbėjo A.Kubilius. Pasak jo, dėl to Lietuva yra viena pirmaujančių valstybių ES pagal pinigų panaudojimą.

Pasak Vyriausybės Spaudos tarnybos, iš "Jessica" fondo iki 2015 metų pabaigos planuojama panaudoti beveik 400 mln. litų (šiuo metu ketinama renovuoti per 250 daugiabučių), bet visos lėšos nebus panaudotos, todėl siekdama neprarasti šių pinigų, Vyriausybė liepos 18 dieną nutarė 40 mln. eurų skirti gelbėjimo ir paieškos darbams pritaikytų sraigtasparnių įsigijimui.

Vyriausybės nuomone, būtent šioms funkcijoms atlikti Lietuva turi nepakankamus pajėgumus.

Vyriausybė teigia toliau ieškanti būdų, kaip būsto renovacijos modelį padaryti patrauklų gyventojams ir paskatinti juos atnaujinti namus, kurių daugelis yra energetiškai neefektyvūs.

Pasiūlymą sraigtasparnius įsigyti iš renovavimo programai skirtų lėšų pasiūlė Aplinkos ministerija. Iš viso iki 2015 metų daugiabučių renovacijai turėtų būti įsisavinta apie 514 mln. litų, tačiau Europos investicijų bankas (EIB) paskaičiavo, kad Lietuvai pavyks įsisavinti tik apie 376 mln. litų.

Lietuva planuoja įsigyti vidutinės klasės sraigtasparnius, kurie turėtų būti skirti civilinių užduočių vykdymui. Pirmasis iš jų turėtų būti pateiktas iki 2015 metų balandžio, kiti du - iki tų pačių metų rugsėjo. Sraigtasparnius būtina įsigyti iki 2016 metų, nes tuomet baigiasi dabar naudojamų rusiškų sraigtasparnių Mi-8 tarnavimo resursas.

Anksčiau buvo skelbiama, kad vieno sraigtasparnio įsigijimui Lietuva planuoja skirti 50 mln. litų Europos Sąjungos lėšų. Iš viso sraigtasparnių įsigijimui turėtų būti skirta 150 mln. litų ES paramos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (568)