„Dienų įvykiai Baltarusijoje forsuojant ir skubinant branduolinės elektrinės Astrave paleidimą rodo tą faktą, kad tai tikrai nėra suderinama su branduolinės saugos reikalavimais, saugumo standartais, rekomendacijomis ir tai rodo tiek pati skuba, tiek licencijavimo proceso skaidymas į atskirus etapus be abejo forsuojant ir užtikrinant, kad būtų greičiau išduota branduolinio kuro krovimo licencija. Apie tai kalbėjausi vakar ir su TATEMA generaliniu direktoriumi“, – teigė jis.

Ministras taip pat pabrėžė, kad be to labai svarbus aspektas yra ir dėl elektros nepirkimo iš Baltarusijos.

„Šiuo klausimu pasiruošta tiek teisiškai, tiek techniškai. Elektros nepirkimas iš Baltarusijos turėtų būti aktyvuojamas tuo metu, kada bus energetinis Astravo AE paleidimas“, – teigė jis.

Taip pat jis aiškino, kad svarbu paminėti, kad pati patikimiausia apsauga nuo elektros patekimo į Lietuvos ir Baltijos šalių rinką yra sinchronizacija su kontinentiniais Europos tinklais, o, kaip pabrėžė, šio projekto įgyvendinimas leistų užtikrinti tiek tvarią elektros energiją Lietuvoje, tiek apsaugą nuo tokios elektros.

„Dėl skaičių, pastebėčiau pagrindinį momentą, kas aktualu dėl elektros nepirkimo iš Baltarusijos. Šiuo metu elektra iš Baltarusijos sudaro apie 5 proc. visos Lietuvoje suvartojamos elektros energijos, natūralu, kad nuo energetinio paleidimo stabdant elektros prekybą, poveikis mūsų rinkai būtų mažiau nei minimalus ir kainai, praktiškai, įtakos neturėtų“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, svarbu pabrėžti, kad branduolinė sauga yra esminis Lietuvos interesas tam, kad būtų užtikrintas Lietuvos žmonių saugumas.

„Kaip žinoma, šis objektas yra pripažintas grėsme saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai“, – sakė energetikos ministras.

„Delfi“ primena, kad Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius penktadienį patvirtino, jog Lietuva penktadienį Baltarusijai įteiks notą dėl Astravo AE pirmojo bloko reaktorių paleidimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)