Jo komentarai patvirtino naujausią OPEC strategijos pokytį neriboti naftos gavybos net nusmukus kainai.

Lapkričio mėnesį OPEC pranešė, kad toliau laikysis savo tikslo per dieną išgauti 30 mln. barelių naftos, rašo bbc.com.

„Brent“ rūšies naftos kaina nuo birželio mėnesio, kai buvo pasiekusi aukščiausią tašką – 116 dolerių (313 Lt) už barelį, smuko daugiau kaip 46 proc.

Duodamas interviu „Middle East Economic Survey“, A.al Naimi sakė: „Kalbant apie OPEC politiką – aš įtikinau OPEC, ir net (OPEC generalinis sekretorius) ponas al Badri dabar yra tuo įtikintas, kad gavybos ribojimas neatitinka OPEC gamintojų interesų, kad ir kokia būtų naftos kaina“.

„Ar naftos kaina siektų 20, 40, 50 ar 60 dolerių, tai nėra svarbu“, - teigė jis.

Pasaulis gali nebepamatyti 100 dolerių už barelį siekiančių naftos kainų, pridūrė jis.

Nors naftos pasiūlą padidino tokie alternatyvūs naftos šaltiniai kaip skalūnai ir derva, kai kurie analitikai tvirtina, kad naftos kainų nuosmukį labiau nulėmė dėl lėtėjančios pasaulio ekonomikos  kritusi paklausa.

Danny Gabay iš „Fathom Financial Consulting“ BBC sakė, kad „naftos kainos daugiausia, jei ne vien tik, krito dėl paklausos šoko. Viską lėtina Kinija. Tiekimo elementas labiau susijęs su reakcija“.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekonomistai spėja, kad dėl sumažėjusių naftos kainų pasaulio ekonomika 2015 metais gali ūgtelėti iki 0,7 proc.

„Žvelgiant bendrai, mes tai regime tarsi šūvį į pasaulio ekonomikos ranką“, - sakė vyriausias TVF ekonomistas Olivier Blanchard`as.

OPEC šalys savo ruožtu mano, kad pasauliniam ekonomikos augimui padidinus paklausą, naftos kainos iki 2015 metų pabaigos gali grįžti iki 70 ar 80 dolerių už barelį lygio. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (512)