"Pabandysime drauge rasti sprendimą - jį rasti iki tol, kol bus oficialiai paskelbtas prieštaravimo pareiškimas, tai yra paskelbtos EK pretenzijos mums", - sakė A.Medvedevas, trečiadienį viešėjęs Briuselyje, kur susitiko su už konkurenciją atsakingu ES komisaru Joaquinu Almunia, pranešė naujienų agentūra "Interfax".

"Gazprom" pasiūlė tartis su tyrimą apie galimus konkurencijos pažeidimus tiriančia Europos Komisija.

Rusijos dujų monopolininkui, kontroliuojančiam apie ketvirtadalį Europos gamtinių dujų rinkos, gresia iki 15 mlrd. JAV dolerių bauda. EK, įrodžiusi, kad "Gazprom" pažeidė ES konkurencijos taisykles, gali pareikalauti sumokėti iki 10 proc. metų apyvartos, kuri pernai siekė apie 150 mlrd. JAV dolerių, baudą.

A.Medvedevo žodžiais, "Gazprom" ketina savo pasiūlymus EK pateikti artimiausiomis dienomis, o susitarti tikisi "per gana trumpą laiką, per 3-4 mėnesius".

"Kompromiso turi būti siekiama, atsižvelgiant į ES antimonopolinių tarnybų nuogastavimus, nepadarant žalos "Gazprom" veiklai Europos rinkoje", - sakė A.Medvedevas.

ES energetikos eurokomisaras Guntheris Oettingeris lapkričio pradžioje pranešė, jog tyrimas dėl "Gazprom" veiklos Vidurio ir Rytų Europoje turėtų būti baigtas kitų metų pavasarį.

Tyrimą dėl galbūt neteisingų "Gazprom" tiekiamų dujų kainų kainų Lietuvai ir kai kurioms kitoms ES šalims EK pradėjo pernai rugsėjį. Atliktos kratos su "Lietuvos dujų", taip pat su "Gazprom" susijusių įmonių Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Vengrijoe, Austrijoje, Vokietijoje, Bulgarijoje biuruose.

Tai sukėlė net tik "Gazprom", bet ir atvirą Kremliaus pasipiktinimą. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau ragino dujų tiekėjus Europai susivienyti prieš "neteisėtą spaudimą", kai kurioms ES šalims įgyvendinant Trečiąjį energetikos paketą. Premjeras Dmitrijus Medvedevas tuomet tvirtino, jog paketo įgyvendinimas Rusijai ir "Gazprom" reiškia atsiribojimą nuo pasirašytų sutarčių ir esamos padėties keitimą.

Tačiau, anot Rusijos žiniasklaidos, "Gazprom" privestas prisitaikyti prie naujos tikrovės, ir aiškiausias to įrodymas - konflikto su Lietuva, ryžtingai pertvarkančios dujų sektorių, istorija. Rusijos dujų monopolininkui teko susitaikyti su "Lietuvos dujų" suskaidymu ir tuo, kad jam teks parduoti turimą dujų perdavimo įmonės "Amber Grid" akcijų paketą.

A.Medvedevas antradienį atsiuntė laišką Lietuvos energetikos ministrui Jaroslavui Neverovičiui ir paragino Vyriausybę tęsti įstrigusias dvišales derybas.

"Gazprom" mėgina įsiūlyti naujas derybas Lietuvai "dėl viso santykių paketo" ir siekia, kad už dujų kainų nuolaidas Lietuva persvarstytų reformos įgyvendinimo modelį, sudarytų ilgalaikę dujų tiekimo sutartį, atšauktų Stokholmo arbitražui pateiktą 5 mlrd. litų vertės ieškinį, pasirašytų tarpvalstybinį susitarimą dėl dujų tranzito į Kaliningradą.

Lietuva mano, kad "Gazprom" šaliai, kuri pirmoji iš Baltijos šalių įgyvendina ES trečiąjį energetikos paketą ir iki 2014 metų pabaigos ketina visiškai atskirti Rusijos koncerno iš dalies valdomų "Lietuvos dujų" veiklas, taiko diskriminacinę dujų kainą, kuri yra didžiausia ES.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)