„Planuojantiems įsirengti saulės elektrines šiuo metu yra dvi geros žinios“, – tai komentavo „SoliTek“ pardavimų vadovė Sandra Garšanikovienė.

„Pirmoji yra ta, kad norint pretenduoti į Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) paramą ir ją gauti, nebereikia laukti paramos kvietimų. Rugpjūčio 23 dieną įsigaliojusio energetikos ministro įsakymu nurodoma, jog į paramą gali pretenduoti visi gyventojai, įsirengę saulės elektrines nuo įsakymo įsigaliojimo dienos, net jei ir nebuvo užpildę prašymo paramai“, – apie pokyčius kalbėjo pašnekovė.

Ji teigė, kad energetikos ministro įsakyme labai aiškiai sakoma, kad sąskaitas faktūras už saulės elektrinės įrengimą ir esamos nuosavybės ribų aktą galima pateikti po šių rugpjūčio 23 dienos naujai paramai, net jei prieš tai nebuvo pildyta paramos paraiška.

„Tai reiškia, kad vartotojai, turintys ESO sąlygas, gali jau dabar įsirengti saulės jėgainę, ją prijungti prie tinklo ir tik tuomet pildyti paramos prašymą. Planuojama, kad naujas kvietimas paramai bus paskelbtas šių metų lapkričio mėnesį ir jos apimtis bus apie 20 mln. eurų“, – sakė pašnekovė.

Antroji gera žinia svarstantiems apie saulės elektrinių įsirengimą, pasak jos, ateina iš rinkos.

„Šiuo metu situaciją saulės elektrinių rinkoje galima drąsiai vadinti pirkėjų rinka. Nepamenu, kada buvo tokios vartotojams palankios saulės elektrinių įrengimo kainos“, – teigė S. Garšanikovienė.

Pasak jos, tokia situacija susiklostė, nes šiuo metu visoje Europoje yra didelis saulės modulių perteklius, jais užtvindyta rinka, saulės modulių pardavėjai stipriai konkuruoja, kai kurie gamintojai saulės modulius net pardavinėja savikainos ar žemesne kaina.

Saulės elektrinė ant stogo

„Būtent dėl šių dviejų priežasčių dabar daugiau sutaupys tie vartotojai, kurie ims įsirenginėti saulės elektrines nelaukdami pavasarinio bumo“, – įsitikinusi S. Garšanikovienė.

Tiesa, kad jau įgyvendintas projektas nebūtų pripažintas netinkamu finansuoti, APVA Nacionalinių programų valdymo departamento Energijos efektyvumo skyriaus vedėjas Šarūnas Šulcas ragina nepaisant pasikeitusios tvarkos, visą dokumentaciją tvarkyti kruopščiai:

„Pagal naujai įsigaliojusį Projektų finansavimo sąlygų aprašą nėra draudžiama saulės elektrines įsigyti ir jas įrengti po 2023 m. rugpjūčio 23 d., bet yra ir kitų reikalavimų, kuriuos gyventojai privalės atitikti. Numatytame kvietime visi reikalavimai bus vertinami tik pateikus paraiškas. Dėl šios priežasties atsiranda rizikos faktorių, kad įgyvendintas projektas gali tapti netinkamu finansuoti“.

Roges ruošk vasarą, o ratus – žiemą


S. Garšanikovienės teigimu, Lietuvoje saulės elektrinių įrengimas iki šiol vyko gana cikliškai ir priklausė nuo paramos galimybių (kai skelbiami paramos kvietimai) ir sezoniškumo.

„Tačiau nuo šių metų rugpjūčio kvietimo paramai laukti nereikia – galima įsirengti elektrinę kad ir dabar, ir po to pildyti paraišką“, – primena pokyčius pašnekovė.

Ir atkreipia dėmesį, kad nors ruduo oro požiūriu neatrodo pats tinkamiausias laikas įsirengti saulės elektrinę, tačiau ne veltui liaudies išmintis ragina roges ruošti vasarą, o ratus – žiemą.

Pasak jos, toks sprendimas dabar gali labai pasiteisinti, nes pavasarį, kai daugelis puola įsirenginėti elektrines, jų įrengimas gali nusikelti net kelis mėnesius, nes montuojančias įmones vienu metu užgriūva daug užsakymų.

„Jei žmonės suskumba vasarį, kai jau prasideda saulėtas sezonas ir elektrinės gali gaminti daugiau energijos, tai paprastai elektrinę įsirengti spėja balandį ar gegužę. O ir kainos tuo metu būna aukštesnės“, – apie rinkos realijas kalbėjo S. Garšanikovienė.

APVA atstovas Š. Šulcas sakė, kad jeigu projektas nėra baigtas įgyvendinti paraiškos pateikimo dieną, tai nėra didelė problema, nes kartu su paraiška dokumentai apie saulės elektrinės įrengimą nėra teikiami.

„Gyventojai pirmiausia turi sulaukti paraiškos patvirtinimo ir tik tuomet gali teikti dokumentus apie įgyvendintą projektą. Tokie dokumentai teikiami ir vertinami kartu su išlaidų kompensavimo prašymu“, – teigė jis.

Ir primena, kad saulės elektrines gyventojai, kaip ir anksčiau, turi galimybę įsirengti per 9 mėnesius nuo paraiškos pateikimo dienos, o išmokos dydis nesikeičia: „Skiriama 323 eurai už 1 kW naujai įrengiamos saulės elektrinės galios, ir 243 eurai už 1 kW, kuomet didinama jau esamos saulės elektrinės galia“.

Elektros kainoms augant, parama saulės elektrinėms niekur nedings


Svarstantiems apie saulės elektrinių įsirengimą, S. Garšanikovienė primena, kad jau pasitvirtino prognozės, jog artėjant žiemos sezonui, elektros kainos nors ir ne taip drastiškai kaip pernai, tačiau po truputį auga: „Šiuo metu vienos laiko zonos kaina nuo 22 iki 25 centų už kW, dviejų – dienos 25 iki 28 centų už kW, o nakties ir savaitgalio nuo 16 iki 20 centų už kW“.

Norintiems sutaupyti S. Garšanikovienė patarė pasinaudoti saulės elektrinių žemomis kainomis ir saulės elektrinę įsirengti dar iki žiemos, o vos tik prasidėjus naujam saulėtam sezonui vasario mėnesį, kai saulės elektrinės pradeda intensyvią elektros energijos gamybą, apsirūpinti ir pigia elektros energija.