Taip pat yra vilties, kad grafenas gali būti naudingas ir kovoje su vėžio kamieninėmis ląstelėmis – laboratoriniai tyrimai atskleidė, kad ši medžiaga joms trukdo. Kad ir kokie įspūdingi būtų grafeno privalumai, iki pat dabar buvo neaišku, kaip šią stebuklingą medžiagą galima būtų pritaikyti praktiškai, skelbia fastcodesign.com.

Pagaliau pristatyta pirmoji vartojimo prekė, kurios gamyboje panaudotas beveik stebuklingasis grafenas. Kanadoje veikianti bendrovė „Graphene Lighting“ pranešė pristatanti naujos kartos LED lemputes, padengtas grafeno sluoksniu. Skelbiama, kad parduotuvėse įsigyti tokių lempučių bus galima jau šiais metais. Dėl grafeno laidumo šilumai ir elektrai, kaip teigia specialistai, šios elektros lemputės bus net 10 proc. našesnės nei įprastos LED lemputės.

Mančesterio universiteto profesorius, dirbęs šiame projekte, Colinas Bailey‘is BBC sakė: „Gamybos sąnaudos mažesnės, be to, gamybos procese naudojama vis daugiau aplinkai nekenkiančių elementų“. Tai reiškia, kad naujos elektros lemputės, kurių gamyboje panaudotas grafenas, kainuos pigiau nei šiuo metu rinkoje esančios LED lemputės. Be to, bus galima reguliuoti jų ryškumą – seniau LED lemputėms tai buvo nemenkas iššūkis.

Tokios naujos kartos lemputės taps vienu pirmųjų išbandymų grafeno potencialui, kurio rezultatus stebės ir vertins paprasti vartotojai. Medžiaga, kurią 2004 metais išrado rusų mokslininkai Andrejus Geimas ir Konstantinas Novosiolovas (šis atradimas jiems pelnė Nobelio fizikos premiją) – dar viena anglies forma, vos vieno atomo storio plėvelė. Milijardai grafeno sluoksnių sudaro įprastą grafitą, kuris naudojamas gaminant pieštukus, tačiau pats grafenas išsiskiria unikaliomis savybėmis, kurių paslapčių mokslininkai vis dar iki galo neįminė. Kaip ir kokios neįtikėtinos grafeno savybės bebūtų popieriuje, jeigu mokslininkai neras būdų, kaip šią medžiagą pritaikyti praktikoje, jis gali pasirodyti esąs ir ne toks jau nuostabus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)