Vartotojai permoka

Ne tik ekspertai, bet ir reguliuotojas pripažįsta, jog perkant dujas šiems metams – buvo prašauta. Dėl to vartotojai permoka.

„Ta kaina to sandorio yra perkelta ant vartotojų pečių dabar“, – teigė ISM vadybos ir ekonomikos universiteto rektorius Dalius Misiūnas.

Dalius Misiūnas

Ilgametė dujų kaina pasaulyje būdavo apie 20-30 eurų už megavatvalandę, bet, po rusų agresijos, pernai ši kaina šoko net dešimt kartų – iki 300 EUR/MWh. Pernai rudenį „Ignitis“ sprendė dėl dujų šiems metams. Didžioji dalis dujų šiems metams buvo užsakyta po 125 eurus už megavatvalandę. Dabar dujos keturis kartus pigesnės. Pripažįstama, kad pernai prognozuoti buvo labai sunku, bet „Igničio“ sprendimas fiksuoti pernykštę kainą vadinamas neprofesionaliu.

„Tai, kas buvo padaryta pernai, neatitinka tos gerosios praktikos ir tai buvo padaryta labai staigiai, ir dideliam kiekiui. Paprastai, kiekis yra išdalinamas į atskirus gabaliukus ir tie gabaliukai fiksuojami skirtingais laiko tarpais“, – teigė D. Misiūnas.

Dabar vartotojai moka daugiau nei dujos kainuoja rinkoje, o ir mokesčių mokėtojams tai kainuoja papildomai, nes dujos dar kompensuojamos iš biudžeto. Antram pusmečiui numatyta 54 milijonai. Jeigu nebūtų kompensacijų, žmonės už dujas mokėtų maždaug du kartus daugiau.

„Yra vienas tiekėjas visiems, tai jis turi galimybę reguliuotojo pagalba tą riziką perkelti vartotojams“, – aiškino D. Misiūnas.

Dujos

Ateities planai

Dabar, per vasarą, „Ignitis“ turi nuspręsti, kaip dujas pirks kitiems metams. Bendrovė viešina metodikas, kad visi, turintys pastabų ir siūlymų, sakytų juos dabar, o ne po žiemos.

„Dalis kainos yra, vis tik, siūloma, kad būtų galima įsigyti fiksuota kaina, dalis apdraudžiama išvestinėmis finansinėmis ir kitomis priemonėmis“, – teigė „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė.

Kitiems metams fiksuoti galima ne dabartinę žemą kainą, o prognozuojamą po naujųjų. Ji prognozuojama beveik du kartus didesnė nei dabar.

„Mes turime žiūrėti į ateities sandorių kainą ir kokia kaina formuojasi tuo metu rinkoje. Toji kaina šiuo metu yra apie 50 už megavatvalandę“, – teigė „Ignitis“ atstovė.

Panašu, kad kitiems metams tikimasi ir žemesnių kainų. Pagal paviešintą metodiką, už dabar prognozuojamas kitų metų kainas galima užsakyti tik iki dešimtadalio dujų.

„Pagal siūlomą mechanizmą, „Ignitis“ galėtų įsigyti arba apdrausti ne daugiau negu 10 procentų viso pirmojo ketvirčio gamtinių dujų kiekio“, – teigė Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas Renatas Pocius.

Renatas Pocius

Svarstoma ir nauja galimybė

Svarstoma, ar galima dabar nusipirkti pigių dujų ir žiemai laikyti saugykloje Latvijoje, tačiau „Ignitis“ teigia, kad Latvijos saugykla užimta, o, jei ir pavyktų nusipirkti vietos, dabartinė žema dujų kaina didėtų bent ketvirtadaliu.

„Jeigu įsigyti vietą, reikėtų tą daryti antrinėje rinkoje, o kaštai to pateikimo, vis tik, gultų ir ant vartotojų“, – teigė L. Beganskienė.

Inčukalnio dujų saugykla

„Igničio“ reguliuotojo ir ekspertų vertinimais, galutinis tarifas vartotojams kitais metais turėtų likti panašus kaip ir šiemet, bet gali nebereikėti kompensacijų.

„Dujų tarifas, iš esmės, nesikeistų, bet, tokiu atveju, nebereikėtų valstybės kompensacijos“, – teigė R. Pocius.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: