Bernardas (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) gyvena Kalvarijų savivaldybėje esančiame kaime, netoli sienos su Lenkija. Jo teigimu, nuo sovietmečio pelkėtame sklype stovėjo transformatorinė ant suklypusių stulpų, o kai ją apsemdavo, jis nuolat kreipdavosi dėl galimo pavojaus. Pernai rudenį buvo sureaguota.

„Rudenį niekas niekam nesakė, žiūriu per kamerą: atvažiavo ekskavatoriai, pradėjo kasinėti. Ne pirmas kartas, kai atvažiuoja ir šeimininkauja. Bendru numeriu paskambinau ir sužinojau, kad bus statoma transformatorinė. Tai klausiau, kodėl vėl į tą pačią vietą stato, juk žino, kad yra tokia problema, – tai sako, kad yra toks projektas ir jo nekeis“, – teigia Bernardas.

Jis sako sutinkantis, kad įranga stovėtų jo sklype, tačiau kitoje vietoje. Vis dėlto ji perstatyta vos už 10 metrų nuo senos vietos.

„Pradėjo artėti pavasaris, vanduo kyla, o aš registruoju eilinį gedimą – nereaguoja. Po savaitės, iki elektros įrenginių likus 30–40 cm, dar kartą registruoju gedimą – nereaguoja, tada dar beveik po savaitės paskambinu duotu vieninteliu klientų aptarnavimo numeriu.

Ten paaiškina, kad darbuotojas buvo nuvažiavęs ir pažymėjo, jog įvykus gedimui suremontuoti neįmanoma, nes transformatorius duobėje, o duobė pilna vandens. Ir išvažiavo“, – pastarųjų dienų istoriją pasakoja vyras, patikslinęs, kad gedimu vadina rizikingą situaciją, o ne gedimo faktą.

Skaitytojo nuotraukose užfiksuota senoji transformatorinė (pirmosios dvi foto) ir pernai rudenį pastatyta stulpinė:

Jis net suabejojo, ar apskritai kas nors buvo atvykęs patikrinti padėties, tačiau problemą mato kitur.

„Ką darysite, kai pasieks vanduo elektros įrenginius? Kai užtrumpins ar užmuš kažką? Kaip užtikrinsite elektros tiekimą? Kas atsakys už sugedusius elektros įrenginius pas žmones?“, – piktinasi Bernardas.

Jis pats turi šilumos siurblį, tačiau klausimas esąs aktualus ir aplinkinėms sodyboms.

„Yra ir kitos sodybos, turbūt ir pieno šaldytuvus žmonės turi. Yra telekomunikacijų bokštas nuo to paties pajungtas. Šalia keliukas, prie pat – mano sodyba. Tai būname ten ir su vaikais, ir su augintiniais. Užpylus vandeniui, kas ten žino, kas prie tos balos. Vaikai gal žvejos, baisu juos leisti“, – teigia vyras.

Jis sako išgirdęs siūlymą kreiptis į savivaldybę, nes galbūt tuomet pastaroji kreipsis į ESO ir tada į situaciją bus pažvelgta rimčiau. Vyras teigia, kad tai yra diskriminacija.

Bernardas sako, kad naudos iš tos žemės negauna, tad ir specialiai prižiūrėti nejaučiantis pareigos.

Pelkė tokia drenuota, bet jeigu lietingi metai, tai prie jos prieiti neįmanoma. Jeigu sausra, išdžiūsta, tada galima vaikščioti. Bet ten nei traktoriumi dirbti tos žemės, nei gyvulius ganyti, važiuoja traktorius, viskas siūbuoja, dreba“, – sako jis.

Elektra

„Delfi“ kreipėsi į bendrovę „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO), bet dar nesulaukus jos atsakymo, su redakcija vėl susisiekė pats Bernardas.

„Pagaliau ESO sureagavo, jų nuomone viskas gerai ir yra saugu“, – sako vyras.

Jis teigia, kad stebėjimo kameroje matė važinėjantį po pievą automobilį. Laiške žmogui operatorius paaiškino, kad vyro žemės sklype stovėjo „Minsko tipo“ transformatorinė, kuri buvo stipriai pakrypusi durpingame grunte ir paveikta korozijos.

„Norint išspręsti šią avarinę situaciją buvo priimtas sprendimas statyti stulpinę transformatorinę (ST) ant pagrindinės linijos (vanduo būna tiktai pavasarį, vandens lygis pavojaus nekelia ST, sumontavus ant pagrindinės linijos pagerėjo Jūsų situacija, sumažėjo stulpų žemėje).

Šioje situacijoje montuoti naują ST buvo priimtiniausias sprendimas įvertinus užliejimą vandeniu, Jums elektros energijos tiekimas užtikrinamas“, – teigiama laiške.

Bendrovė pabrėžia, kad vandens lygis nekelia pavojaus.

„Apžiūrėjome situaciją, šiuo metu yra saugu, vandens lygis stabilus, iki įrenginių dar apie 70 cm“, – teigia operatorius.

Jis pateikė ir trumpą atsakymą „Delfi“.

„ESO inžinieriai, žinodami aptariamos vietovės ypatumus, transformatorinę perkėlė į aukštesnė vietą. Tai matosi ir paties kliento pateiktose nuotraukose, kur yra užfiksuota ankstesnė vieta ir dabartinė.

Statydami naująją transformatorinę, ESO inžinieriai panaikino atramą su paramsčiu, o naujo tipo transformatorinė buvo sumontuota ant tarpinės atramos, tuo pačiu įrenginį perkeliant į įkalnę apie 10 metrų“, – teigia ESO atstovė Rasa Juodkienė.

Ji akcentuoja, kad transformatorinė perkelta į saugesnę vietą.

„Klientui nerekomenduojame imtis jokių veiksmų, nes gali kilti pavojus jo sveikatai ir gyvybei“, – į klausimą, ko reikėtų imtis pačiam žmogui, atsakė atstovė.

Vis dėlto Bernardas nėra patenkintas tokiais sprendimais.

„Situacija nepasikeitė: ta pati duobė, tas pats vanduo. Sena transformatorinė stovėjo ant aukštesnių stulpų. Ten praktiškai 2016 metais, kai kreipiausi, buvo likę iki jos gal 20 centimetrų, kad ją užpiltų, – tiek buvo aukščiausiai pakilęs vanduo. O dabar tie įrenginiai žymiai žemiau, dabar jie būtų apsemti“, – sako vyras.

Dabar jis jau net neregistruoja situacijos, jeigu mato, kad tarp transformatorinės ir vandens yra bent pusmetris. Vis dėlto neprieštarautų, kad stulpas su elektros įranga stovėtų kitur, „kad būtų saugu, būtų užtikrintas elektros tiekimas ir nereikėtų kiekvienais metais rūpintis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)