„Preliminariais skaičiavimais, vidutinis persiuntimo tarifas 2024 metams buitiniams vartotojams nuo balandžio 1 dienos galėtų mažėti apie 0,4 ct/kWh (be PVM).

Konkrečių planų kainų pokyčiai bus aiškūs, VERT paskelbus ESO diferencijuotas persiuntimo paslaugos kainas ir jų taikymo tvarką“, – gyventojų kainų pokyčius „Delfi“ komentuoja Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Žada informuoti, kaštus vertina skirtingai

Nepriklausomas tiekėjas „Enefit“ sako, kad praneš klientams reguliuojamos kainos pasikeitimus.

„Papildomų veiksmų vartotojams imtis nereikia, kadangi permokos grąžinimą ESO automatiškai vykdys per persiuntimo paslaugos kainos sumažinimą“, – komentuoja „Enefit“ klientų aptarnavimo centro vadovė Marija Dargelytė.

Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas sako, kad kainos pokytis bus toks pat, kaip ir kaskart po reguliuojamos dalies peržiūros sausio ir liepos mėnesiais, tačiau šįkart priežastis kita.

„Tai yra ESO klausimas ir VERT sprendimas, nepriklausomi elektros tiekėjai šiuo atveju jokios įtakos tam neturi, tik vykdo pinigų surinkimo ir perleidimo funkciją. Žinoma, apie pasikeitimus atskirai informuosime savo klientus, kad jie suprastų, kokie kainos pokyčiai vyksta“, – teigia M. Kavaliauskas.

Tiekėjo „Ignitis“ atstovė teigia, kad vartotojams nereikės imtis jokių veiksmų.

„Laikomės įsipareigojimų klientui ir visiško skaidrumo bei aiškumo, todėl „Ignitis“ apie kainos pokyčius informuos klientus kovo mėnesį“, – sako „Ignitis“ Ryšių su visuomene projektų vadovė L. Beganskienė.

Pasak jos, perskaičiavimas pareikalaus kaštų.

„Perskaičiavimas pareikalaus didesnių administravimo kaštų, nes informuojame visus klientus, o dalis jų gaus SMS žinutes ar net popierinius laiškus“, – teigia atstovė.

„Elektrum Lietuva“ sako, jog kiekvienas perskaičiavimas reikalauja tam tikrų resursų – tiek technologinių, tiek ir žmogiškųjų.

„Kadangi šiuo atveju neatsiras papildomų dedamųjų, didelių tiesioginių išlaidų papildomai nepatirsime. Žinoma, neišvengsime klientų klausimų, į kuriuos reikės atsakyti, nes visoje elektros tiekimo grandinėje esame patys kraštiniai, kurie administruoja galutines sąskaitas už elektrą su visomis jos dedamosiomis.

Lemputė

Be to, kartais nematydami didelio skirtumo žmonės mus tapatina su ESO“, – sako M. Kavaliauskas.

„Enefit“ atstovės teigimu, jei iš esmės nepasikeis valstybės reguliuojamos kainos dalies atvaizdavimas klientų sąskaitose, šis sprendimas papildomų resursų nekainuos, nes visa informacija gaunama iš ESO ir klientų sąskaitose atsispindi automatiškai.

„Tačiau, jei būtų patvirtinti VERT svarstomi reikalavimai dėl naujo kainų atvaizdavimo tiekėjų sąskaitose – tai vienareikšmiškai pareikalaus papildomų bendrovės investicijų“, – teigia M. Dargelytė.

VERT papildomai komentavo „Delfi“, kad dabar yra diskutuojama, kaip tiekėjai sąskaitose turėtų atvaizduoti ESO permokos grąžinimą: ar pridėti informacinę eilutę, nurodyti sumą sąskaitai, parodyti individualius skaičiavimus ir pan.

„Bet diskusija su įmonėmis dar tik vyksta, konkrečių sprendimų nėra“, – teigiama reguliuotojo komentare.

Tiekėjų kainų palyginimai remiantis Lietuvos energetikos agentūros (LEA) kassavaitine informacija ir kartu pateikiama visuomeninio tiekimo dabartinė kaina (ši paslauga nuo sausio atpigo, tuo metu tiekėjų siūlymai brango iš dalies dėl reguliuojamos kainos augimo):

Sumažino skirstymo dalies kainą

Sausio viduryje VERT sumažino energijos skirstymo tinklais paslaugos kainos viršutines ribas. Dabar kainos turi būti diferencijuotos į konkrečius ESO persiuntimo tarifo planus. Šiuo metu galioja 10,527 cento persiuntimo tarifas („Standartinis“ planas, viena laiko zona, su PVM).

Jeigu skaičiuotume būtent su 0,4 cento (be PVM), tuomet 150 kilovatvalandžių per mėnesį suvartojimas lemtų 72,6 cento (su PVM) mažesnę sąskaitą buitiniam vartotojui.

Tačiau svarbi detalė tai, jog ESO skolą vartotojams atiduos išlaikydamas tvarų skolos lygį bei įgyvendindamas 10 metų investicijų planą (tai yra, investuos 665 mln. eurų į tinklo rekonstrukciją). O tam bus įvesta papildoma tarifo dedamoji, iš kurios per permokos grąžinimo laikotarpį tikimasi surinkti 96–97 mln. eurų.

VERT pirmininkas Renatas Pocius sausį sakė, kad papildoma dedamoji sudarys apie 0,1 cento už kilovatvalandę, skelbia ELTA.

Primename, šiuo metu visą reguliuojamą kainą sudaro persiuntimas, taip pat VIAP (0 centų) ir papildoma persiuntimo dedamoji (0,054 cento už kWh, su PVM).

Pernai gruodį VERT pristatė idėją bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) gautą permoką gyventojams ir verslui grąžinti ne per 15 metų, o per trumpesnį laikotarpį, pradedant tai daryti nuo šių metų liepos. Sausį, po viešų konsultacijų, paskelbta, kad norima ankstinti šį procesą ir pradėti nuo pavasario.

„Trumpinamas grąžinimo laikotarpis buitiniams vartotojams. Tai yra, vietoje 2,5 metų laikotarpio grąžinimas įvyktų per 2 metus ir 3 mėnesius“, – rašoma VERT pažymoje šios savaitės posėdžiui.

Taigi, pradedant grąžinimą nuo balandžio 1 dienos, gyventojams jo terminas sutrumpėtų nuo gruodį siūlytų pustrečių metų iki dvejų metų ir trijų mėnesių (grąžinimas būtų baigtas 2026 metų birželio 30 dieną). Tuo metu verslo klientams anksčiau siūlytas 7,5 metų terminas pailgėtų iki 7,75 metų: prasidėtų šį balandį, bet baigtųsi iki 2031 metų gruodžio 31 dienos:


Buitiniams vartotojams numatoma grąžinti iš viso 57,1 mln. eurų (įskaitant jau pernai spalį reguliuotojo priimtus sprendimus dėl ESO tarifų 2024-iesiems), šiemet grąžinant apie 19 mln. eurų.

Valstybės kontrolė pernai spalį paskelbė, kad VERT duomenimis, ESO 2018–2021 metais gauta investicijų grąža dėl mažesnių nei numatytas poreikis investicijų į nusidėvėjusį turtą 160,2 milijono eurų viršijo nustatytą dydį.

VERT skaičiavimais, buitiniams vartotojams vidutinis permokos dydis buvo apie 62 centus per mėnesį arba apie 7,5 euro per metus. Reguliuotojas žada ateityje informuoti gyventojus, kokią tarifo dalį sudaro permokos grąžinimas.

„Energijos skirstymo operatorius“ yra elektros ir dujų skirstymo bendrovė, priklausanti valstybės kontroliuojamai grupei „Ignitis grupė“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)