Dujos pinga apie 19–30 proc.

Gamtinės dujos buitiniams vartotojams atpigs po 24 centus už kubinį metrą, rinkoje sumažėjus dujų kainai.

Šiuo metu pirmosios grupės vartotojams (naudojantiems dujas maistui ruošti ir suvartojantiems iki 300 kubinių metrų per metus) dujų kaina siekia 1,29 euro už kubinį metrą (su PVM), nuo balandžio jos kainuos 1,05 euro.

II grupės gyventojams (naudojantiems dujas šildymui) ir III grupės vartotojams dujos kainuoja, atitinkamai, 0,83 ir 0,79 euro. Šioms grupėms kaina taip pat mažės po 24 centus iki 0,59 ir 0,55 euro už kubą. Pastoviosios tarifo dalys nesikeičia, pažymoje skelbia VERT. Pirmosios sąskaitos su mažesniais tarifais vartotojus pasieks gegužę.

Visi tarifai pateikiami šioje lentelėje:


„Matydami, kad kainas galima sumažinti jau dabar, nelaukiant liepos 1 dienos, inicijavome pokalbius su VERT ir su „Ignitis“, – socialiniame tinkle anksčiau skelbė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Bendrovė „Ignitis“ nurodo, jog prognozuojama vidutinė svertinė 2024 metų balandžio-birželio mėn. gamtinių dujų pirkimo kaina yra apie 29 euro už MWh, – 39,10 proc. mažesnė už dujų kainą, įskaičiuotą į 2024 metų I pusmečio tarifą (beveik 47,7 euro už MWh), rašoma VERT pažymoje.

Šiuo metu dujų kaina Nyderlandų TTF taške nukritusi iki maždaug 24 eurų už MWh:

Mažėja elektros persiuntimo tarifas – pradedama grąžinti ESO permoka


Nuo balandžio beveik pusei milijono gyventojų pigs visuomeninis elektros tiekimas, o kitiems vartotojams sumažės valstybės reguliuojama kainos dalis. Taip pradedama grąžinti bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) gauta beveik 160 mln. eurų permoka. Vis dėlto šis tarifų koregavimas nestipriai paveiks kilovatvalandės kainą.

VERT posėdyje patvirtino naujus bendrovės „Ignitis“ visuomeninės kainos diferencijuotus tarifus, pagal kuriuos visuomeninė elektra nuo balandžio 1 dienos pinga iki 0,5 cento. Ji sumažėja pakoregavus skirstymo dedamąją ir taip sumažinus persiuntimo kainą.

Pavyzdžiui, kalbant apie populiariausią „Standartinį“ planą, vienoje laiko zonoje jo tarifas keisis nuo 21,9 cento iki 21,4 cento už kWh, tai yra -0,5 cento pokytis.

Tarybos pateikiamais ESO duomenimis, visuomeninis tiekimas užtikrinamas 455 tūkst. vartotojų, kurie sunaudoja mažiausiai elektros ir kurie nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo.

Naujų visuomeninio tiekimo tarifų lentelė:

Primename, kad VERT jau yra patvirtinusi pakoreguotas ESO persiuntimo paslaugos kainas, kurios įsigalios nuo balandžio 1 dienos. Persiuntimas yra reguliuojamos elektros kainos dalis, turinti įtakos ir galutinei nepriklausomų tiekėjų bei garantinio tiekimo kainai, kurios taip pat mažės cento dalimi.

Taigi, kalbant apie diferencijuotą persiuntimo tarifą, pateikiame porą pavyzdžių, kaip kaina pasikeis nuo balandžio mėnesio:

ESO „Standartinis“ vienos laiko zonos planas nuo šio sausio yra pabrangęs iki 10,527 cento už kWh, tačiau nuo balandžio 1 dienos bus 10,043 cento. Dviejose laiko zonose kaina bus: 11,6 cento (dienos) ir 6,53 cento (nakties, savaitgalio), šiuo metu, atitinkamai, – 12,1 ir 7,02 cento už kWh.

Plano „Namai“ vienos laiko zonos tarifas siekia 8,954 cento už kWh, bus 8,470 cento, o pastovioji dedamoji lieka 3 eurai (visos šios kainos pateikiamos su PVM).

Pinga „pasaugojimas“ saulės elektrinėse

ESO permokos grąžinimas palies ir gaminančius vartotojus, kurie nuo balandžio už vadinamąjį „pasaugojimą“ arba pasinaudojimą tinklais mokės mažiau. Taigi, sausį pabrangusi paslauga po trijų mėnesių vėl pinga, šįkart maždaug 6,7–6,9 proc.

Pateikiame kainų skaičiavimus su PVM:


Nuo šių metų sausio atsiskaitymas brango, motyvuojant tuo, kad auga papildoma dedamoji prie perdavimo paslaugos (ankstesnis pavadinimas „sisteminės paslaugos“) ir kartu mažėja prognozuojama elektros rinkos kaina.

Trečiasis variantas 2024 metų sausį pabrango nuo 12 proc. gaminančio vartotojo atiduodamos pagamintos elektros iki 33 proc. Vis dėlto nuo balandžio patvirtintas tarifų koregavimas tik simboliškai atpigins trečiąjį variantą: jis pigs 1 proc. punktu iki 32 proc.

Tarifų peržiūra gali ir dažnėti

Įprastai tarifai elektros ir dujų vartotojams perskaičiuojami kas pusmetį (nuo sausio ir nuo liepos), o gaminančių vartotojų įkainiai – kartą per metus. Tačiau šįkart korekcijas paskatino minėtas dujų pigimas rinkoje ir ESO permokos situacija.

Įsigaliojus naujoms dujų kainoms šildymo sezonas Lietuvoje jau artės prie pabaigos.

Paklaustas, ar nevertėtų dažniau peržiūrėti dujų tarifų, Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) prezidentas Valdas Lukoševičius mano, kad vis dėlto taip elgtis nereikėtų, nes reguliuojamoje kainoje svarbu stabilumas.

„Labai lengva sumažinti dujų kainą, bet kai rudenį-žiemą jos ima brangti ir reikia vėl branginti, tai tada vėl kyla didžiulis nepasitenkinimas dėl brangimo“, – „Delfi“ vasario pradžioje yra komentavęs V. Lukoševičius.

Pasak jo, įprastai dauguma valstybių stengiasi išlaikyti reguliuojamas kainas stabilias, keisdamos jas vieną ar, daugiausiai, du kartus per metus.

„Čia yra tiesiog populistinis sprendimas reaguojant į žmonių nuotaikas. Bet rudenį vėl reikės branginti, kils pasipiktinimas, gal jau bus kita valdžia, tai tada jau anie praris tą „piliulę“. Nėra gerai, kai dažnai kaitaliojamos reguliuojamos kainos“, – sako LŠTA prezidentas.

„Delfi“ klausė ir VERT, ar pastaruoju metu vykę dažnesni perskaičiavimai taps norma. Reguliuotojas sakė, kad tam reikėtų teisės aktų pakeitimų, tačiau taip būtų suteikta daugiau galimybių tarybai, kai kyla didesnių pokyčių didmeninėje rinkoje.

„Ilgalaike prasme, mūsų manymu, būtų reikalingi įstatymų pakeitimai, tiek gamtinių dujų, tiek elektros energijos sektoriuje. Mūsų vertinimu, būtų galima peržiūrėti egzistuojančius įstatymus suteikiant daugiau lankstumo reguliuotojui, esant didesniems kainų pokyčiams, dažniau peržiūrėti tarifus“, – sakoma komentare.

Naujieji trečiadienį patvirtinti elektros ir dujų tarifai turėtų galioti iki liepos 1 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)