Visuomeniniame elektros tiekime – nedidelis pigimas

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ketvirtadienį nutarė, kad bendrovės „Ignitis“ visuomeninės elektros planas „Standartinis“ vienoje laiko zonoje atpigs 3,5 proc. arba 0,8 cento – nuo dabartinių 22,7 cento iki 21,9 cento už kilovatvalandę.

Dviejų laiko zonų „Standartinis“ planas atpigs labiau: dieninė dedamoji pigs 1,1 cento (4,2 proc.) nuo 26,1 cento iki 25 centų už kWh, o naktinė – 0,6 cento (3,8 proc.) nuo 15,8 iki 15,2 cento už kWh.

Patvirtinti visuomeninio elektros tiekimo tarifai nuo 2024 metų sausio 1 dienos (su PVM):


Nors kitos dedamosios auga, mažėja kitų metų pirmam pusmečiui apskaičiuota elektros įsigijimo kaina, ji lygi 8,228 cento už kWh – tai apie 29 proc. arba 3,38 cento pigiau nei šių metų antrą pusmetį (11,605 cento) (šios kainos yra be PVM). Įsigijimo kainą 3,3 mln. eurų (be PVM) mažina elektros tiekėjo „Ignitis“ palaipsniui numatoma grąžinti 13 mln. eurų permoka – bendrovė surinko daugiau pajamų nei planuota.

„Šitas kainų mažėjimas nulemtas to, kad 2023 metų I pusmetį „Ignitis“, tiekdama elektrą visuomeninio tiekimo vartotojams surinko 13 mln. eurų daugiau pajamų, negu kad realiai kainavo elektros energija“, – ketvirtadienį žurnalistams kalbėjo VERT pirmininkas Renatas Pocius.

Anot jo, skaičiuojant 80 kWh suvartojimą per mėnesį, šių vartotojų mėnesio sąskaita mažėtų apie 70 centų.

Visuomeninis tiekimas aktualus maždaug 450 tūkst. vartotojų, priklausančių trečiajam rinkos liberalizavimo etapui ir nepasirinkusių tiekėjo.

Auga reguliuojama kainos dalis


Taigi, bendra visuomeninė elektros kaina mažėja, nors ir auga persiuntimo bei VIAP tarifai – jie, savo ruožtu, 2–3 centais reguliuojamoje dalyje didins nepriklausomo tiekimo vartotojų sąskaitas.

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) praneša, kad šiuo metu visi nepriklausomi elektros tiekėjai jau skelbia informaciją su padidinta valstybės reguliuojama kainos dalimi, įsigaliosiančia nuo sausio 1 dienos.

Todėl palyginti su praėjusia savaite, nepriklausomų tiekėjų siūlomų planų su fiksuota elektros energijos kaina 1 kWh kainos padidėjo 6–16 procentų.

Pasak agentūros, tiekėjų siūlomų 24 mėn. fiksuotos elektros kainos planų tarifai yra 24–28 cento už kWh (vienos laiko zonos) ir 20–31 cento už kWh (dviejų laiko zonų). Siūlomų 12 mėn. fiksuotos kainos planų tarifai yra, atitinkamai, 24–28 cento ir 18–31 cento už kWh.

VERT pirmininkas R. Pocius sako, kad reguliuojama dalis brangsta, nes šiemet elektros perdavimo sistemos operatorius surinko mažiau pajamų už tinklo perkrovas. Anot R. Pociaus, pernai „Litgrid“ jų gavo 143 mln. eurų, o jomis vartotojams buvo sušvelnintas elektros perdavimo tarifas, praneša ELTA.

„Kitais metais tiesiog paskaičiuojamas perdavimo tarifas jau nebevertinant šitų perkrovų pajamų“, – pirmadienį žurnalistams sakė R. Pocius.

Ketvirtadienį komentuodamas situaciją, pirmininkas priminė, kad ją reikia vertinti ilguoju laikotarpiu: visuomeninė elektra pirmąjį pusmetį kainavo daugiau (28 centus, – iš čia ir susidariusi permoka), o be to, nepriklausomo tiekimo vartotojai „turi daugiau galimybių ir alternatyvų rinktis įvairius planus“, ko visuomeniniame tiekime nėra.

Reguliuojamos dalies augimas aktualus ir vartotojams, kuriems užtikrinamas garantinis tiekimas. „Delfi“ skaičiavimu, jeigu gruodį vidutinė elektros rinkos kaina nekris maždaug 2,7 cento, tuomet 40 tūkst. garantinio tiekimo vartotojų sausį patirs bendros sąskaitos augimą.

Dujos pinga visiems buitiniams vartotojams

Priklausomai nuo vartotojų grupės, gamtinių dujų kubinis metras kitų metų pirmąjį pusmetį pigs 4–7 centais, palyginti su šiuo metu galiojančiais tarifais.

Dujos pirmajai grupei (maisto gaminimas) pigs 5,15 proc. arba 7 centais iki 1,29 euro už kubinį metrą. Antrajai grupei (būsto šildymas) kaina mažės 4,6 proc. iki 83 centų už kubinį metrą, o trečiajai – 4,82 proc. iki 79 centų už kubinį metrą (visos kainos su PVM). Pastovioji kainos dalis nesikeičia.

Gamtinių dujų tarifai nuo 2024 metų sausio 1 dienos (su PVM):

Dujų tiekėjas „Ignitis“ skelbia, kad šiuo metu pirmajai grupei dujos kainuoja 1,36 euro už kubinį metrą su valstybės kompensacija (1,99 euro be kompensacijos), o antrai grupei – 0,87 euro (1,50 euro).

Daugiau nei 20 tūkst. kubinių metrų per metus suvartojantiems klientams (III gr.), kaina siekia 0,83 euro (1,46 euro). Mėnesio mokesčiai grupėms, atitinkamai, yra: 0,56 euro, 3,99 euro ir 3,99 euro.

Pagrįsdamas tarifų mažėjimą reguliuotojas nurodo pigesnį dujų kaip produkto įsigijimą kitų metų pirmam pusmečiui.

Pasak VERT, 2024 metų I pusmečio į gamtinių dujų tarifus įtraukiama dujų produkto kaina yra 47,684 euro už MWh – 53,18 proc. mažesnė nei į 2023 metų II pusmečio dujų tarifus buitiniams vartotojams įtraukta gamtinių dujų produkto kaina 101,853 euro už MWh iki kompensacijos.

„Ir 10,17 proc. mažesnė nei 2023 metų II pusmečio dujų tarifus buitiniams vartotojams, įtraukta gamtinių dujų produkto kaina 53,08 euro už MWh po kompensacijos“, – rašoma VERT pažymoje.

VERT pirmininkas R. Pocius skaičiuoja, kad antrajai grupei mėnesio sąskaita turėtų sumažėti apie 4,5 euro.

Primename, Vyriausybė gegužę pritarė Energetikos ministerijos siūlymui antrąjį 2023 metų pusmetį taikyti 63 centų už kubinį metrą kompensavimą dujoms (iki tol buvo 99 centai) (su PVM). Elektrai kompensacijos šį pusmetį netaikomos. Nuo kitų metų kompensacijų nelieka nei elektrai, nei dujoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)