Anot R. Pociaus, su brangesnėmis kainomis gyventi liko apie 270 tūkstančių gyventojų.

„Čia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad tai vartotojai, kurie patys neparodė iniciatyvos ir nepasikeitė sutarčių į mažesnius tarifus. Pagal elektros energetikos įstatymą yra numatyta, kad patys nepriklausomi tiekėjai gali pasiūlyti vienašališkai pakeisti sutartis ir sumažinti kainą, nekeičiant kitų sutarčių nuostatų, tai ne visi tiekėjai, bet dalis tiekėjų yra pasiūlę tai savo vartotojams“, – teigė jis.

Pašnekovo teigimu, vartotojų dalis, kurie mokės daugiau negu 28 centus, bus mažai – vos keli tūkstančiai.

Renatas Pocius

Yra ir tokių vartotojų, kurie neturi pasirašę sutarčių su nepriklausomu elektros tiekėju, tačiau turi garantinį tiekimą. Anot R. Pociaus, tokių vartotojų yra apie 40 tūkstančių.

„Tie vartotojai yra skatinami ieškoti pigesnės alternatyvos, nes, kaip žinia, garantinio tiekimo kaina irgi didėja. Liepos mėnesį ji sieks 21 centą už kilovatvalandę, tai, žiūrint praėjusio birželio kainą, pridedant, atitinkamai, 15 procentų antkainį – vis tik reikėtų ieškoti gyventojams alternatyvų, nes tai nėra tvarus sprendimas ilgalaike prasme“, – teigė jis.

Savo padėtį dar gali keisti ir patys vartotojai

R. Pociaus teigimu, reikia atkreipti dėmesį, kad, jeigu vartotojas nepakeitė sutarties iki liepos 1 dienos – jis tą gali padaryti iki rugpjūčio 1 dienos.

„Kitaip sakant, vartotojai, kurie to veiksmo dar nepadarė ir turi didesnes kainas, jie turi kreiptis kuo skubiau į nepriklausomą tiekėją, kad vėliau, nuo rugpjūčio, nuo rugsėjo ar kitais mėnesiais ta sąskaita nebūtų didelė“, – aiškino jis.

Anot R. Pociaus, tie, kurie šiuo metu turi garantinį tiekimą, sutartis dar gali persirašyti.

„Tie, kurie gauna garantinį tiekimą, lygiai taip pat, kaip ir kiti vartotojai, gali pasirašyti sutartis liepos mėnesį ir, tokiu atveju, nuo rugpjūčio 1 dienos bus vykdomas nepriklausomas elektros energijos tiekimas“, – aiškino jis.

Žmonės, kurie sunaudoja mažiausiai elektros energijos

Anot R. Pociaus, paprastai, vartotojai, kurie sunaudoja mažiau negu 1000 kilovatvalandžių yra pažeidžiami vartotojai, kurie stengiasi elektrą taupyti.

„Tie vartotojai, kurie sunaudoja mažiau nei 1000 kilovatvalandžių, jiems nėra pareigos rinktis nepriklausomą tiekėją. Valstybė nustato visuomeninės elektros energijos paslaugų kainas, tą Valstybinė energetikos reguliavimo taryba yra padariusi ir kaip tik nuo liepos 1 dienos įsigaliojo visuomeninė elektros energijos kaina tiems vartotojams, kurie yra pasirinkę vienos laiko zonos tarifą – 22,7 ct/kWh“, – teigė jis.

Anot pašnekovo, tie vartotojai gali likti visuomeniniame elektros tiekime, bet turi galimybę pasirinkti nepriklausomą tiekėją, jeigu randa pigesnį variantą.

„Jeigu randa – be abejo, gali dalyvauti rinkoje, bet, iš esmės, tie žmonės, ypatingai pagyvenę, tikrai jie neturi tos pareigos ir gali sau ramiai jaustis, būnant tame reguliuojamame tarife“, – teigė R. Pocius.

Įvardijo sumas

Už elektros energiją su kompensacijos pagalba mokėdavome apie 28 euro centus. R. Pocius atskleidė, kiek dabar, pasibaigus kompensacijai, reikėtų mokėti tiems, kurie nepasikeitė sutarčių, o elektros tiekėjas kainų vienašališkai jiems nesumažino.

„Yra įvairių sutarčių. Su nepriklausomais tiekėjais yra vartotojų, kurie turi 32 centus, 42 centus, yra 45 centų, 50 centų – tikrai įvairių sutarčių yra ir, aišku, kuo didesnė kaina, tuo skaudžiau finansiškai atsiliepia vartotojams“, – teigė jis.

Įvairios sutartys buvo siūlomos ir sutartis pasikeitusiems vartotojams. Tiesa, jų mokama suma ženkliai skiriasi nuo tų, kurie sutarčių nesikeitė.

„Yra 21 centas, 22, 25 centai, tai tikrai gerokai mažiau negu net 28, iki kurių šiandien dienai yra taikoma kompensacija”, – teigė R. Pocius.

Ateities prognozės

Birželį Elektra brango, todėl visiems kyla klausimas – kas bus toliau? Anot R. Pociaus, šiandien dienai yra sunku pasakyti, kas bus rudenį ar žiemą, nes energetikos kainas gali nulemti įvairūs faktoriai.

„Iš esmės, elektros kaina priklauso nuo gamtinių dujų kainos, o gamtinių dujų rinkose tikrai nuotaika yra pakankamai nervinga, bet iš to, ką mes šiandien diena matome, tai nėra matyti tokių drastiškų kainų svyravimų, šuolių ir prognozuojama, kad ta kaina galėtų išlikti gana stabili – apie 100 už megavatvalandę ribose“, – dalijosi Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas.

Visą reportažą galite žiūrėti LNK: