Kai nepavyksta vėjo jėgainių sumontuoti jūroje, kai kuriose šalyse jos yra statomos sausumoje, tačiau daugelis mano, kad jos gadina kraštovaizdį, užima per daug vietos ir kelia per didelį triukšmą.

Vėjo medžiais vadinamų turbinų aukštis siekia 11 metrų, o sparnų skersmuo – 8 metrus. Kiekviena tokia turbina suformuota iš 72 dirbtinių lapų. Kiekvienas lapas – tai maža vertikaliai besisukanti turbina. Dėl lengvos medžiagos šie lapai sukdamiesi 2 metrų per sekundę greičiu gamina energiją, rašo slashgear.com.

Šia turbinas sukūrusi įmonė „NewWind“ teigia, kad 72 vieno tokio medžio turbinos gali pagaminti 3,1 kW energijos.

Žinoma, tai neatrodo daug, lyginant su didžiulėmis turbinomis, kurias esame įpratę matyti, tačiau dėl nedidelio svorio šie lapeliai sukasi apie 280 dienų per metus. Didelės turbinos sukasi kur kas mažiau, nes joms reikia stipresnio vėjo.

Jau šių metų kovo mėnesį Paryžiuje planuojama sumontuoti keletą štai tokių medžių. Nors vienos tokios turbinos kaina siekia apie 36 500 JAV dolerių (32 261 eurų), manoma, kad jos atsipirks vos per keletą metų.

Kiekviena medžio formos turbina turi savo kabelius ir generatorius, kurie gali būti tvirtinami prie miesto energijos tiekimo sistemų arba generuoti elektros energiją konkretiems pastatams ar pastatų kompleksams.

Idealiuoju atveju daug tokių turbinų galėtų būti sumontuojama miesto teritorijoje.

Kadangi šios turbinos nekelia visiškai jokio triukšmo, jos galėtų tapti urbanistinėmis skulptūromis, o galbūt net ir galėtų būti montuojamos tarp tikrų medžių viešuose parkuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)