„Vakar vakare surinkome sąskaitas, dar visų neskaičiavome ir reikia pažiūrėti, bet tikrai ne vienas šimtas jų yra. Manau, kad per pora dienų jų atsiras dar daugiau“, – lrt.lt akcijos eigą komentavo konteinerį į sostinės Vinco Kudirkos aikštę atgabenusios viešosios įstaigos „Tapk laisvas“ atstovė Karolina Aleksandra Lukaševičiūtė.

Akcijos organizatorės teigimu, per artimiausias dienas ši iniciatyvinė grupė nuspręs, ką daryti toliau – akciją vykdyti ir kituose šalies miestuose ar persikelti tik į internetinę erdvę. Tuo metu vilniečių surinktos sąskaitos už šildymą bus skaičiuojamos ketvirtadienį, tada pakuojamos ir siunčiamos į Maskvą.

Paklausta, ar apskritai tikisi kokio nors atsako iš Rusijos, K. A. Lukaševičiūtė vylėsi, kad rusai gaus sąskaitas ir kaip nors sureaguos. „Sekretorė pastebės jas, aš manau, kad tai jau būtų kaip tam tikra pergalė“, – pridūrė akcijos organizatorė.

Tačiau į tokias akcijas skeptiškai žiūri Nepriklausomybės akto signataras rašytojas Kazys Saja, kurio nuomone, akcijos rengėjai užsiima demagogija, stengdamiesi nukreipti žmonių dėmesį nuo tikrųjų pabrangusio šildymo priežasčių.

„Kodėl kiti miestai tokių dalykų nedaro? „Gazprom“ iš visų – ir iš Kauno, ir Klaipėdos, iš visos respublikos – reikalauja to paties. Gaila, kad mums tenka „Gazprom“ daug mokėti, bet komisija yra nustačiusi, kas dėl to yra kaltas. Manau, kad tai yra nedora demagoginė akcija, žmonių kvailinimas“, – akcijos pradžioje yra sakęs signataras.

Lrt.lt primena, kad akcija prasidėjo lygiai prieš savaitę, kai į sostinės centrą buvo atgabentas didžiulis konteineris, į kurį vilniečiai buvo kviečiami mesti savo sąskaitas už šildymą ir taip pademonstruoti jiems nepriimtiną nuolat augančią šilumos kainą. Surinktas sąskaitas akcijos organizatoriai žada nusiųsti Rusijos dujų monopolininkei.