Kaip laidoje „Delfi rytas“ pasakojo ESO Išmaniosios apskaitos valdymo departamento direktorė Aurelija Židickytė-Orvydė, šiuo metu vyksta pirmasis išmanios apskaitos diegimo etapas, kurio metu išmanieji skaitikliai diegiami tiems klientams, kurie per metus suvartoja daugiau kaip 1000 kilovatvalandžių elektros energijos.

Pasak A. Židickytės-Orvydės, išmanieji skaitikliai diegiami pagal tam tikrus prioritetus – pirmiausia juos gauna žmonės su negalia, naujiems klientams, saulės elektrines turintiems gaminantiems vartotojams ir žmonėms, kurių senieji skaitikliai sugenda.

„Šiuo metu jau turime daugiau kaip 300 tūkst. klientų, kurie gali naudotis išmaniosios apskaitos naudomis“, – sakė ESO atstovė.

Jos teigimu, išmanieji skaitikliai nuo senųjų skiriasi tuo, kad elektros suvartojimą fiksuoja 15 minučių tikslumu, todėl žmonės gali kone realiu laiku stebėti, kiek energijos jie suvartoja. Be to, nebereikia nurašinėti ir naujųjų skaitiklių duomenų, o sąskaitos vartotojams išrašomos automatiškai.

„Klientai, matydami, savo kasdienį elektros energijos suvartojimą, gali priimti tam tikrus taupymo sprendimus ir taip sumažinti sąskaitas“, – pažymėjo A. Židickytė-Orvydė.

Visgi viešojoje erdvėje pasirodė ir informacijos, kad kai kurie klientai, jau besinaudojantys išmaniaisiais skaitikliais, gavo didesnes sąskaitas už elektros energiją. ESO atstovė patvirtina, kad pirmoji sąskaita po išmaniojo skaitiklio įdiegimo iš tiesų gali būti didesnė.

Aurelija Židickytė-Orvydė

„Taip nutinka tiems klientams, kurie senojo skaitiklio duomenis deklaruodavo ne kiekvieną mėnesį. Kita situacija – kai už elektros energiją buvo mokama pagal suvartojimo vidurkį. Kai mes nuimame senąjį skaitiklį, užfiksuojame jo rodmenis ir buvusį faktinį suvartojimą. Jei jis buvo didesnis, nei sumokėta, sąskaita gali būti didesnė dėl susikaupusių skolų ar nepriemokų“, – teigė laidos pašnekovė.

Be to, anot A. Židickytės-Orvydės, šiuo metu už lango yra žiema, temsta anksti, todėl ir elektros vartotojai sunaudoja daugiau. Tad išmaniuoju skaitikliu užfiksuotas mėnesinis suvartojimas viršija lygį, anksčiau fiksuotą pagal vidurkį. Tačiau tai reiškia, kad pavasario ir vasaros mėnesių sąskaitos bus mažesnės nei būdavo anksčiau.

Lengviau priimti taupymo sprendimus

A. Židickytė-Orvydė laidoje „Delfi rytas“ taip pat pabrėžė, kad energiją visgi taupo ne skaitikliai, o patys vartotojai ir jų sprendimai bei pasirinkimai, tačiau išmanieji įrenginiai suteikia daugiau galimybių mažinti elektros suvartojimą.

„Mes tikrai skatiname išmaniuosius skaitiklius turinčius klientus prisijungti prie savitarnos sistemos ir pradėti sekti kasdienį elektros suvartojimą. Tikrai turime pavyzdžių, kai tai padarę žmonės sumažino apšvietimą lauke. Arba yra įmonių, kurių iškabos šviečia kiaurą parą, veikia niekuomet neišjungiamos stebėjimo kameros. Pakoregavus šiuos dalykus, tikrai sutaupomos kilovatvalandės“, – teigė ESO atstovė.

Ji taip pat pasakojo, kad kai kurie nepriklausomi elektros tiekėjai jau turi mobiliąsias aplikacijas, kurios išmaniųjų skaitiklių savininkams leidžia stebėti ne tik elektros suvartojimą tam tikru metu, bet ir tai, kiek tos elektros sunaudoja tam tikri konkretūs prietaisai. Tai taip pat leidžia lengviau ir tiksliau priimti taupymo sprendimus.

„Ateityje tų galimybių atsivers dar daugiau. Išmaniųjų skaitiklių diegimas vyksta dar tik gerą pusmetį, tad tikiu, kad viskas tik vystysis ir tobulės“, – sakė A. Židickytė-Orvydė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją