„Delfi“ skaičiavimu, rugsėjį su „Standartiniu“ vienos laiko zonos planu garantinis tiekimas kainuos 21,79 cento – tai 2,6 cento brangiau nei šį mėnesį (19,2 cento).

150 kWh sąskaita už garantinį tiekimą pirmąjį rudens mėnesį sieks 32,7 euro (rugpjūtį – 28,8 euro).

Garantinio elektros tiekimo kaina rugsėjį:

Šios tiekimo paslaugos kaina dabar yra aukščiausia per keletą pastarųjų mėnesių. Anksčiausia didesnė kaina buvo kovą – 23,49 cento už kWh.

Keleto kitų garantinio tiekimo planų kainos rugpjūčio mėnesį:

„Standartinio“ plano dviejų laiko zonų dienos tarifas bus 23 centai, nakties ir savaitgalio – 19 centų už kWh. Plano „Namai“ viena laiko zona kainuos 20,2 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 21,2 cento, o naktį ir savaitgalį – 18 centų už kWh (papildoma dedamoji siekia 3 eurus per mėnesį).

Garantinio tiekimo kaina skaičiuojama prie praėjusio mėnesio biržos kainos pridedant 15 proc. antkainį, VIAP ir kitas dedamąsias.

Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos kainų zonoje rugpjūtį, palyginti su liepa, elektra brango 22,2 proc. iki 10,25 cento už kWh (be PVM) (liepą buvo 8,38 cento).

Elektros vidutinė didmeninė mėnesio kaina Lietuvoje:

Pernai rugsėjį garantinis tiekimas kainavo brangiausiai per visą laiką – 82 centus (be valstybės kompensacijos, o su ja – 73 centus). Tokį drastišką šuolį lėmė neįprastai aukšta 2022 metų rugpjūčio elektros kaina biržoje.

Garantinis tiekimas taikomas tiems gyventojams, kurie priklauso pirmam arba antram elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo, arba jų tiekėjas nevykdo įsipareigojimų, nutraukė veiklą.

Pagal įstatymą skirstomųjų tinklų operatorius turi teisę po 6 mėn. nutraukti garantinio tiekimo paslaugos teikimą vartotojams. Kol kas apie tokius atjungimus ar jų ketinimus nebuvo pranešta.

Garantinio elektros tiekimo vartotojų skaičius kinta labai menkai ir svyruoja ties 40 tūkst. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) skelbia rugpjūčio 28 dienos ESO duomenis, pagal kuriuos pirmojo ir antrojo etapų vartotojų, nepasirinkusių elektros tiekėjo, kartu sudėjus yra 42 tūkst.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją