„Delfi“ skaičiavimu, gegužę su „Standartiniu“ vienos laiko zonos planu garantinis tiekimas kainuos 16,89 cento – tai beveik 3 centais pigiau nei balandį, kai jo kaina yra 19,87 cento. Paslauga dabar yra pigiausia nuo 2021 metų birželio, kuomet kainavo 16,3 cento už kWh.

150 kWh sąskaita už garantinį tiekimą gegužę sieks 25,34 euro (balandį ji būtų 29,8 euro).

Kaina pastaraisiais mėnesiais:


Keleto kitų garantinio tiekimo planų kainos gegužės mėnesį:

„Standartinio“ plano dviejų laiko zonų dienos tarifas bus 18,1 cento, nakties ir savaitgalio – 14,11 cento už kWh. Plano „Namai“ viena laiko zona kainuos 15,32 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 16,29 cento, o naktį ir savaitgalį – 13,14 cento už kWh (papildoma dedamoji siekia 3 eurus per mėnesį).

Garantinio tiekimo kaina skaičiuojama prie praėjusio mėnesio biržos kainos pridedant 15 proc. antkainį, VIAP ir kitas dedamąsias.

Elektros kaina biržoje „Nord Pool“, Lietuvos kainų zonoje balandį, palyginti su kovu, sumažėjo 24,1 proc. ir siekė 6,73 cento už kWh (be PVM). Kovą kainavo 8,87 cento už kWh. Balandžio biržos kaina yra mažiausia per beveik dvejus metus – pigiau elektra rinkoje kainavo 2021 metų gegužę (5,04 cento už kWh).

Žemiau pateikiame orientacinį elektros kainų palyginimą su nepriklausomais tiekėjais. Jų „biržinių‟ planų skaičiavimai atlikti pasinaudojus vidutine balandžio mėnesio biržos kaina su 21 proc. PVM ir tiekėjų skelbiamais antkainiais bei valstybės dedamosiomis.

Jų pačių skaičiavimų rezultatai gali būti skirtingi, nes kaip pagrindą jie gali imti kelių mėnesių biržos vidurkius. Todėl priimant konkrečius sprendimus rekomenduojame dėl kainų teirautis pačių tiekėjų.

Garantinio tiekimo ir nepriklausomų tiekėjų planų palyginimas:


Kai kurie nepriklausomi tiekėjai skelbia preliminarias šiuo metu galiojančias biržos planų kainas. Pavyzdžiui, „Elektrum Lietuva“ nurodo 20,798, o „EGTO energija“ – 20,66 cento už kWh kainas. Tuo metu garantinio tiekimo kaina balandį yra 19,87 cento už kWh. Tad skirtumas siekia apie 1 centą ar mažiau.

Galima prognozuoti, kad biržos mėnesio vidutinei kainai pašokus iki 15 centų už kWh (be PVM), garantinis tiekimas jau sunkiau galėtų konkuruoti su nepriklausomų tiekėjų biržos planais ir atotrūkis nuo jų būtų didesnis.

Bet kuriuo atveju, nei tiekėjų biržos planams, nei garantiniam tiekimui jau kuris laikas nėra reikalinga valstybės kompensacija, kurios apatinė riba yra aukštesnė – 28 centai už kWh.

Už garantinį tiekimą atsakingas „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) komentuoja „Delfi“, kad vis dėlto mato šios paslaugos vartotojų mažėjimo tendenciją. Balandį jų buvo 45 tūkst., numatoma, kad gegužę sumažės iki 44,5 tūkst.

„Prognozuojame, kad šių metų gegužės mėnesį mažėjimo tendencija išsilaikys ir šis skaičius sieks apie 44500“, – teigia operatorius.

Infografike – vartotojų skaičiaus kitimas:

Garantinis tiekimas taikomas tiems gyventojams, kurie priklauso pirmam arba antram elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo, arba jų tiekėjas nevykdo įsipareigojimų.

Pagal įstatymą skirstomųjų tinklų operatorius turi teisę po 6 mėn. nutraukti garantinio tiekimo paslaugos teikimą vartotojams. Kol kas apie tokius atjungimus nebuvo pranešta, o ESO neseniai skelbė, kad taikyti tokios sankcijos bent jau artimiausiu metu neplanuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją