Estijoje kainų mažėjimas buvo švelnesnis ir tesiekė 0,9 proc., tačiau elektros kaina laisvojoje rinkoje išliko kiek žemesnė nei Lietuvoje – 14,19 ct/kWh. Tuo tarpu Skandinavijos „Nord Pool“ rinkoje praėjusį mėnesį elektros kainos augo net 47 proc. iki 14,23 ct/kWh ir beveik pasiekė Suomijos kainų lygį (14,50 ct/kWh).

„Staigų elektros kainų kilimą „Nord Pool“ lėmė tai, kad Švedijai nepavyko laiku paleisti kelių atominių elektrinių ir, spėjama, kurį laiką ji to nepadarys. Todėl, jei oro sąlygos pasikeis ir taps labiau būdingos gruodžio mėnesiui, kyla pavojus, kad kainos gali labai greitai išaugti. Tai paveiktų ir kaimynines rinkas, o kartu ir elektros kainas Lietuvoje“, – teigė „Enefit“ generalinis direktorius Liudas Liutkevičius.

Vis dėlto, pasak L. Liutkevičiaus, kol kas Šiaurės šalyse ir Baltijos regione žemas kainas užtikrina aukštas vandens lygis hidroelektrinių rezervuaruose. Jis 6 proc. viršija vidutinį lygį, todėl energijos stygiaus šią žiemą greičiausiai nebus. „Kol kas prognozuojama, kad ši žiema bus gan šilta ir drėgna, o tai turėtų teigiamos įtakos kainoms – jos išliktų mažesnės. Jeigu prognozės pasitvirtins, kainos elektros rinkoje gali mažėti iki 2012 m. pirmojo ketvirčio pabaigos“, – svarstė L. Liutkevičius.

Primename, kad Lietuvoje veikia elektros birža „BaltPool“, kurioje dalis šalies įmonių perka elektros energija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją