Trylika Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narių bei dar 10 kitų jų sąjungininkių, įskaitant Rusiją, paskelbtame pareiškime teigė dar kartą patvirtinančios „sprendimą 2021 metų gruodžio mėnesį padidinti bendrą mėnesinę gavybą 0,4 mln. barelių per parą“.

Vadinamajai OPEC+ grupei priklausančios įtakingosios naftos gamintojos, vadovaujamos Saudo Arabijos ir Rusijos, tarėsi mažiau nei dvi valandas per eilinį mėnesinį posėdį, surengtą vaizdo ryšio priemonėmis.

Analitikai iš esmės ir tikėjosi, kad kartelis patvirtins liepos mėnesį priimtą sprendimą nežymiai padidinti gavybą po to, kai praėjusiais metais ją smarkiai sumažino, pandemijai užklupus pasaulines rinkas.

Sprendimu siekiama „užtikrinti stabilią ir subalansuotą naftos rinką, efektyvų ir saugų tiekimą vartotojams“, sakoma pranešime.

OPEC+ šalys taip pat įsipareigojo „toliau laikytis iniciatyvaus ir skaidraus požiūrio, kuris užtikrina stabilumą naftos rinkoms“.

Praėjusią savaitę WTI naftos kainoms pasiekus 85 JAV dolerius – aukščiausią kainą nuo 2014 metų – JAV prezidentas Joe Bidenas savaitgalį Romoje vykusio Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikimo kuluaruose kreipėsi į OPEC, kad ši pasiūlytų daugiau.

„Mintis, kad Rusija, Saudo Arabija ir kitos pagrindinės gamintojos nesiruošia išgauti daugiau naftos, kad, pavyzdžiui, žmonės turėtų pakankamai benzino nuvykti į darbą ir iš jo, nėra teisinga“, – pareiškė JAV prezidentas.

Kitos daug naftos naudojančios šalys, tokios kaip Indija ir Japonija, taip pat ragino didinti produkciją, kad sumažėtų kainos.

Kitas OPEC+ posėdis numatytas gruodžio 2 dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)