Kaip rodo kartelio dokumentai, su kuriais susipažino agentūra, „juodojo aukso“ tiekimas iš šalių, nepriklausančių organizacijai, bus didinamas lėčiau nei prognozuota anksčiau.

Gavyba šalyse naftos gamintojose, kurios nėra OPEC narės, 2017 metais sieks 58,2 mln. barelių per parą, o ne per 59 milijonus, kaip prognozuota.

Dabartinės naftos kainos neskatina investicijų į pramonę, teigiama ataskaitoje. Kartelio ekspertai atkreipia dėmesį ir į sumažėjusią naftos pasiūlą JAV ir Kanadoje.

2014 metais nafta atpigo daugiau nei perpus, ir tai turėjo neabejotinos įtakos gręžimo darbų apimtims šalyse, nepriklausančiose OPEC. Kai kartelio narės valstybės ėmėsi ginti savo nišas rinkoje, baimindamosi konkurencijos, susijusios su skalūnine nafta, žaliavinės naftos kainos staigiai smuko.

Rugsėjo 11 dieną „Goldman Sachs“ ekspertai sumažino „Brent“ ir šviesios WTI naftos kainų prognozę 2015-2016 metais, pastebėdami, kad dėl išliekančios perteklinės pasiūlos rinkoje naftos kainos gali sumažėti iki 20 dolerių už barelį lygio. Irano 2016-2017 m. biudžeto projekte numatyta 45-50 dolerių už barelį kaina.

Ketvirtadienį, rugsėjo 17 d., Londono biržoje ICE spalio mėnesio pristatymo „Brent“ naftos ateities sandoriai kainavo 49,5 dolerio už barelį.

Japonijos statistika smukdo naftos kainas

Ketvirtadienį naftos kainos mažėja po pranešimų apie sulėtėjusį Japonijos eksporto augimą, bylojantį apie pasaulinės ekonomikos silpnumą, informuoja naujienų agentūra „Reuters“.

„Brent“ nafta atpigo 62 JAV centais, iki 49,13 dolerio už barelį, o šviesiosios JAV naftos WTI ateities sandoriai – 0,39 dolerio, iki 46,76 dolerio. Trečiadienį naftos kainos pakilo 6 proc., smarkiai sumažėjus naftos atsargoms Kušingo paskirstymo centre (JAV).

Japonijos eksporto augimas rugpjūtį sulėtėjo antrą mėnesį iš eilės, nes sumažėjo Kinijos ekonominio augimo tempai.

Kai kurių analitikų nuomone, naftos rinka pasiekė dugną po metus trukusio nuosmukio, nes gamintojai pradeda mažinti gavybą.

„Naftos gavyba už Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) ribų, įskaitant JAV (pvz., Jemene, Meksikoje, Malaizijoje, Kolumbijoje ir Kinijoje), pasiekė aukščiausią lygį ir pradeda mažėti nusmukus investicijų apimtims“, – teigiama „Bernstein Research“ ataskaitoje. Šios bendrovės nuomone, iki metų pabaigos gavyba šiose šalyse sumažės 400 mln. barelių per parą.

Jeigu JAV federalinis atsargų bankas ketvirtadienį padidins bazinę palūkanų normą, naftos kainos gali pradėti mažėti dėl stiprėjančio dolerio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)