Sprendimas priimtas Vyriausybės posėdyje trečiadienį.

„Šiandien Vyriausybė pritarė mano pasiūlymui pakeisti IAE vadovą. Buvo tam tikras etapas, kai reikėjo labai gerai pristatyti save Europos Komisijai, pakeisti buvusį vadovą, (...), per metus mes smarkiai pasistūmėjome. Bet šalia to mes matome, kad reikia stumti tuos visus uždarymo procesus, projektų valdymą. Mums reikalingas specialistas, turintis techninės patirties, darbo didelėje įmonėje, projektų valdymo patirties, todėl buvo siūlymas skirti vadovą tokią patirtį turintį“, - po Vyriausybė posėdžio sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Pasak neoficialių šaltinių, 44-rių O.Čiukšys energetikos ministro buvo priverstas atsistatydinti.

Fiziko išsilavinimą turintis 50 metų Ž.Jurkšus yra vadovavęs technikos ir technologijų valdymo procesams didelėse įmonėse, o IAE ekspertu dirba nuo praėjusių metų - jis buvo atsakingas už planavimą ir strateginius reikalus.

1995-2009 metais Ž.Jurkšus dirbo mobiliųjų telekomunikacijų bendrovėje "Bitė Lietuva", kur paskutiniu metu buvo generalinio direktoriaus pavaduotojas technologijoms ir valdybos narys.

„Aš manau, kad jis atliko darbą per labai svarbų etapą, tas sprendimas buvo geriausias tuo metu, neabejoju dėl šito. Vienas etapas praeitas sėkmingai, dabar reikia koncentruotis ties kitais tikslais“, - paklaustas apie O. Čiukšį sakė ministras.

"O.Čiukšio, kaip ekonomisto, vadybininko ir derybininko, patirtis bus labai naudinga įmonei, kurioje jis ir toliau tęs intensyvų darbą pagrindinių tarptautinių projektų kryptimis - su Europos Komisija, Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku ir pagrindiniu rangovu "Nukem", - rašoma IAE pranešime spaudai.

Pasak jo, siekiant dar labiau sustiprinti įmonės valdymą ir jos pozicijas, būtina tęsti pradėtas reformas įmonės viduje ir tuo pačiu plėtoti išorinius santykius.

Pasak pranešimo, tolesnis ES finansavimas atominės elektrinės uždarymui 2014-2020 metais yra prioritetinis uždavinys, kurio įgyvendinimas nebus lengvas, kai Europoje jaučiami ekonominės krizės padariniai, o pasaulyje - Fukušimos avarijos atgarsiai.

IAE kuria RBMK tipo grafitinių reaktorių išmontavimo ES kompetencijos centrą. Tai labai perspektyvi idėja, kuriai reikės skirti ypatingą dėmesį ir pastangas, rašoma pranešime.

Žilvinas Jurkšus
Be to, A.Kubilius trečiadienį pasirašė potvarkį, kuriuo sudarė IAE eksploatavimo nutraukimo priežiūros komisiją. Jai vadovaus energetikos ministras Arvydas Sekmokas, joje dirbs Ministro pirmininko tarnybos, Finansų ministerijos atstovai ir branduolinės energijos žinovai iš akademinės bendruomenės.

Šiuo sprendimu siekiama sustiprinti tiek Vyriausybės dėmesį IAE uždarymo procesui, tiek šio proceso efektyvumą.

Balandžio 28 dieną A.Sekmokas pristatys naują IAE generalinį direktorių Ž.Jurkšų įmonės darbuotojams.

O.Čiukšys jėgainės vadovu tapo kiek daugiau nei prieš metus. Į šias pareigas jis buvo paskirtas pernai kovą, prieš tai du mėnesius vadovavęs IAE uždarymo priežiūros padaliniui. Buvęs diplomatas vadovauti jėgainei pradėjo, Lietuvai ruošiantis deryboms su Europos Komisija dėl 2009 metų pabaigoje uždarytos Ignalinos atominės elektrinės uždarymo projektų tolesnio finansavimo ir jų skaidrumo.

IAE pagal Lietuvos įsipareigojimus stojimo į ES sutartyje visiškai sustojo 2009-ųjų gruodžio 31-ąją. Jos uždarymui Lietuva jau yra gavusi apie 1,3 mlrd. eurų (4,49 mlrd. Lt) ir dar tikisi gauti apie 1,2 mlrd. eurų (4,1 mlrd. Lt). Manoma, kad jėgainės uždarymas truks apie 25-30 metų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją