Dujų kainą sudaro šios dalys: importo kaina, perdavimo kainos dalis, tiekimo marža, skirstymo kaina, dujų tiekimo saugumo kaina, importo kainų skirtumas už praėjusį laikotarpį ir pridėtinės vertės mokestis.

Ketvirtadienį „Lietuvos dujoms“ 2013 m. nustatyta 9 proc. didesnė viršutinė gamtinių dujų perdavimo kainos riba, nei ji buvo šiais metais. Tačiau atsižvelgiant į pridėtą papildomą ir neatsiejamą SGD terminalo priedą, ji išauga 101 proc., t.y. dvigubai.

Šiemet nustatyta perdavimo kainos viršutinė riba sudaro 40,61 litų už tūkst. kub. m, kai kitiems metams viršutinė riba yra 44,26 litų už tūkst. kub. m., o su papildomu ir neatsiejamu SGD terminalo priedu – jau 81,79 litų už tūkst. kub. m.

SGD terminalo priedas yra pridedamas prie gamtinių dujų perdavimo kainos viršutinės ribos, skelbia Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK).

Skirstymo kainos viršutinė riba padidėja 8 proc., iki 179,33 lito už tūkst. kub. m.

Smulkiausi dujų pirkėjai, vartojantys gamtines dujas maisto ruošimui ir suvartojantys iki 500 kub. m dujų per metus, už kubą dujų su PVM moka 2,79 lito.

Šios kainos sudedamosios dalys yra: dujų importo kaina – 1,39 lito, perdavimo kainos dalis – apie 2 centus, tiekimo marža – apie 3 centus, skirstymo kaina – 75 centai, dujų tiekimo saugumo kaina – apie 2 centus, importo kainų skirtumas už praėjusį laikotarpį – 9 centai ir PVM – 48 centai.

Gamtinių dujų įstatyme nustatyta, kad gamtinių dujų kainos buitiniams vartotojams perskaičiuojamos du kartus per metus: nuo sausio ir nuo liepos.

„Šiandien priėmėme galutinį sprendimą tiek perdavime, tiek skirstyme ir bendrai perdavimo kaina iš tiesų auga iki 81 lito su centais (už tūkst. kub. m), tačiau praktiškai visas augimas yra susijęs su SGD terminalo priedu priskaičiavimu prie gamtinių dujų perdavimo kainos ir tai yra neišvengiama“, - dėsto VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė.

Pasak jos, perdavimo ir skirstymo kainos augimas taip pat vyksta dėl mažėjančio gamtinių dujų suvartojimo, bei atliktų investicijų. D.Korsakaitė skaičiuoja, jog buitiniams vartotojams dujų kubas dėl SDG terminalo priedo vidutiniškai pabrangs 3,75 cento.

„Dėl terminalo, mes tik surinksime mokestį ir dabar skaičiuosime Kainų komisijos sprendimo pagrindu konkrečius tarifus. Pirmadienį vyks „Lietuvos dujų“ valdybos posėdis ir valdybos nariai diskutuos. - sakė gamtinių dujų importo ir transportavimo bendrovės "Lietuvos dujos" generalinio direktoriaus pavaduotojas Joachimas Hockertzas. - Kainų komisija mums leidžia pateikti konkrečius tarifus iki lapkričio 14 dienos. Tai reiškia, kad valdybos nariai neprivalės spręsti pirmadienį.“

Šilumininkai prognozuoja didesnę kainą, bet ji neatitinka VKEKK skaičiavimų

Per posėdį „Vilniaus energijos“ Teisės departamento vadovas Danielius Žepnickas teigė, jog kai kuriems vartotojams dėl šildymas brangusių dujų brangs po 50 litų kiekvieną žiemos mėnesį, anksčiau Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija skaičiavo, jog per metus vartotojams šildymas galėtų pabrangti 100 litų, nes dėl didesnės dujų kainos šilumos kilovatvalandė pabrangtų apie 1 centu.

„Mes paskaičiavome, kiek brangs šilumos kaina Vilniuje, Kaune, tai Vilniuje brangs apytikriai vien dėl šito perdavimo tarifo padvigubinimo apie 5 proc., tai reiškia vidutinėje sąskaitoje apie 50 litų kiekvieną mėnesį žiemą kiekvienas vartotojas sumokės, po 40 – 50 litų už tą terminalą. Kaune dar daugiau“, - per posėdį dėstė D. Žepnickas, skaičiuojantis, jog Kaune šildymas brangs apie 6-7 proc.

D. Korsakaitė su šilumininkų skaičiavimais nesutiko, nes šilumos kilovatvalandės padidėjimas būtų apie 0,15 cento.

“Specialistai paskaičiavo, kokia būtų vidutinė statistinė įtaka vienai šilumos kilovatvalandei ir man pateikė skaičių, kad apie 0,15 cento per kilovatvalandę. Aš tikrai priimu tą argumentą, kad skirtingose miestuose bus skirtinga įtaka, taip jinai skirtinga ir bus, nes skirtingi šilumos tiekėjai priklauso skirtingoms galios kategorijoms, o nuo to, kokiai galios kategorijai priklausai, tokį ir gauni perdavimo tarifą. Taip, bus skirtinga, bet kad žymiai visiems vartotojams padidėtų mokėjimai už šilumą tik dėl SGD terminalo priedo, nesutikčiau“, - dėstė D. Korsakaitė.

D. Žepnickas žurnalistams atsisakė komentuoti per komisijos posėdį įvardytus skaičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)