Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) vasario pabaigoje patvirtino naujus tarifus, atsižvelgdama į dujų rinkos tendencijas ir į milijoninę ESO gautą permoką, kurią dabar pradedama grąžinti vartotojams.

Dujos pinga iki 30 proc.


Gamtinės dujos gyventojams nuo balandžio 1 dienos atpigs po 24 centus už kubinį metrą.

Pirmosios grupės vartotojams, naudojantiems dujas maistui ruošti ir sunaudojantiems iki 300 kubinių metrų per metus, dujos kainos 1,05 euro už kubinį metrą (su PVM).

Antrosios grupės vartotojams, naudojantiems dujas šildymo reikmėms, kaina bus 0,59 euro. Daugiausia suvartojančiai trečiajai grupei dujos kainuos 0,55 euro už kubinį metrą. Pastoviosios tarifo dalys nesikeičia:

Įsigaliojus naujoms dujų kainoms šildymo sezonas Lietuvoje jau artės prie pabaigos. Pirmosios dujų sąskaitos su mažesniais tarifais vartotojus pasieks gegužę.

Mažėja elektros kainos reguliuojama dalis


Visuomeninis elektros tiekimas, kurį užtikrinta bendrovė „Ignitis“, nuo balandžio 1 dienos pinga iki 0,5 cento. Pavyzdžiui, kalbant apie populiariausią „Standartinį“ planą, vienoje laiko zonoje jo tarifas keisis nuo 21,9 cento iki 21,4 cento už kWh.

Visuomeninė elektra tiekiama keliems šimtams tūkstančių gyventojų, sunaudojančių mažiausiai elektros ir priklausančių trečiajam rinkos liberalizavimo etapui:


Nuo balandžio 1 dienos įsigalioja naujos ESO persiuntimo kainos – tai yra reguliuojamos elektros kainos dalis, turinti įtakos ir galutinei nepriklausomų tiekėjų bei garantinio tiekimo kainai, kurios taip pat mažės cento dalimi.

Taigi, kalbant apie diferencijuotą persiuntimo tarifą, pateikiame porą pavyzdžių, kaip kaina pasikeis nuo balandžio mėnesio:

ESO „Standartinis“ vienos laiko zonos planas nuo šio sausio yra pabrangęs iki 10,527 cento už kWh, tačiau nuo balandžio 1 dienos bus 10,043 cento. Dviejose laiko zonose kaina bus 11,6 cento (dienos) ir 6,53 cento (nakties, savaitgalio), šiuo metu, atitinkamai, – 12,1 ir 7,02 cento už kWh.

Nepriklausomi elektros tiekėjai savo interneto svetainėse kovo 29 dieną nurodo tokias elektros kainas (fiksuota kaina, viena laiko zona, sutarties įsigaliojimas – nuo balandžio 1 dienos):

Pastaba: kai kurie tiekėjai gali taikyti papildomus mėnesio mokesčius. Prieš sudarant sutartį rekomenduojame kreiptis į pačias tiekimo bendroves.

Įprastai tarifai elektros ir dujų vartotojams perskaičiuojami kas pusmetį (nuo sausio ir nuo liepos), o gaminančių vartotojų įkainiai – kartą per metus. Tačiau šįkart korekcijas paskatino minėtas dujų pigimas rinkoje ir maždaug 157 mln. eurų ESO permokos grąžinimas.

Naujieji visuomeninės elektros ir dujų tarifai turėtų galioti iki liepos 1 dienos.

Pinga pasinaudojimas tinklais


ESO permokos grąžinimas palies ir gaminančius vartotojus, kurie nuo balandžio už vadinamąjį „pasaugojimą“ arba pasinaudojimą tinklais mokės mažiau. Taigi, sausį pabrangusi paslauga po trijų mėnesių vėl pinga, šįkart maždaug 6,7–6,9 proc.

Nuo šių metų sausio atsiskaitymas brango, motyvuojant tuo, kad auga papildoma dedamoji prie perdavimo paslaugos (ankstesnis pavadinimas „sisteminės paslaugos“) ir kartu mažėja prognozuojama elektros rinkos kaina.

Naujieji pasinaudojimo tinklais tarifai:


Ketvirtasis atsiskaitymo variantas (šiuo metu mažiausiai populiarus tarp gaminančių vartotojų) čia pateiktas pagal ESO „Standartinio“ plano vienos laiko zonos persiuntimo tarifą.

Trečiasis variantas 2024 metų sausį pabrango nuo 12 proc. gaminančio vartotojo atiduodamos pagamintos elektros iki 33 proc. Nuo balandžio tarifų koregavimas tik simboliškai atpigins trečiąjį variantą – jis pigs 1 proc. punktu iki 32 proc.

Balandžio pradžia svarbi ir dėl kitos priežasties – sukaupto elektros energijos kiekio ir jo kompensavimo. Gaminančių vartotojų naujasis apskaitos periodas truks dvejus metus nuo 2024 balandžio 1 dienos iki 2026 metų kovo 31 dienos.

Periodo pabaigoje turėtas sukauptas energijos kiekis nėra perkeliamas į kitą periodą, ir už jį nepriklausomas elektros tiekėjas moka kompensaciją sutartyje numatytomis sąlygomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)