Naujų sutarčių pasirašymui – paskutinės dienos

Liepą baigėsi valstybės kompensacijos elektros tiekimui, tad dalis vartotojų, turėjusių didesnę nei 28 centų už kilovatvalandę kainą rizikavo smarkiai pralošti. Kai kurie tiekėjai vienašališkai mažino kainas iki 28 centų ribos, kiti gi paliko apsisprendimo teisę patiems vartotojams keisti sutartis į palankesnes.

Kaip ir įprastai, norint jas pasikeisti, reikėtų nelaukti paskutinės mėnesio dienos.

„Norint, kad naujas planas ar sudaryta nepriklausomo tiekimo sutartis įsigaliotų nuo artimiausio mėnesio 1 dienos, jį pasikeisti reikia iki mėnesio priešpaskutinės dienos“, – komentuoja bendrovės „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė.

Tad, pavyzdžiui, tiems gyventojams, kurie sudarys sutartį ar keisis planą iki liepos 30 dienos, naujas planas ar sutartis su „Ignitis“ įsigalios nuo rugpjūčio 1 dienos.

„Nesvarbu, paskutinės dienos sutampa su savaitgaliu, ar ne, – pasikeistas planas ar sudaryta nepriklausomo tiekimo sutartis įsigalios nuo mėnesio 1 dienos, jei bus sudaryta iki praėjusio mėnesio priešpaskutinės dienos“, – pažymi ji.

Suskubti turėtų „Enefit“ klientai, norintys, kad jų sutartis įsigaliotų kitą mėnesį. Jiems apsispręsti reikia jau šį trečiadienį.

„Vėliausias terminas – 3 darbo dienos iki naujo mėnesio pradžios, taigi paskutinė diena pasirašyti dokumentus – liepos 26-oji. Nuo liepos 27-osios pasirašomos sutartys įsigalios jau rugsėjo 1 dieną“, – sako „Enefit“ privačių klientų komunikacijos ir rinkodaros vadovė Ieva Krikštopaitytė.
Elektros skaitikliai

„Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas teigia, kad visiems vartotojams, kurie vis dar nėra peržiūrėję savo sutarčių su aukštesniais tarifais, tebėra palankus metas priimti sprendimus dėl naujų sutarčių sudarymo.

„Pas mus tokių klientų dar liko apie 15 proc. Raginame juos nieko nelaukti ir iki liepos 30 dienos (imtinai) pasirinkti naują žemesnį tarifą, kad jis įsigaliotų jau nuo rugpjūčio mėnesio“, – komentuoja M. Kavaliauskas.

Sumažėjęs aktyvumas – vasaros pasekmė

Pasak „Elektrum Lietuva“ atstovo, liepą klientų aktyvumas pastebimai mažesnis – maždaug 2–3 kartus, – nei jis siekė pirmą šių metų pusmetį, ypač paskutiniaisiais mėnesiais, kuomet aktyviausi klientai pasikeisti tarifus skubėjo dar iki elektros kompensacijų pabaigos.

„Todėl dalis vartotojų jau jaučiasi ramūs pasirinkę mažesnes kainas, kiti turbūt atostogauja ir nesuka dėl to galvos arba susitaikė su ta 28 centų riba, iki kurios kai kurie tiekėjai vienašališkai sumažino kainas daliai savo vartotojų“, – teigia M. Kavaliauskas.

I. Krikštopaitytė sako, kad „Enefit“ liepos mėnesį fiksavo smarkiai kritusį planą norinčių pasikeisti klientų skaičių. Lyginant su birželiu, liepą jų buvo perpus mažiau.

Ji priminė, kad nuo liepos 1 dienos iki metų pabaigos „Enefit“ sumažino tiekimo kainas visiems klientams, turintiems ilgalaikes – 6 bei 7 metų – sutartis, kurių sutartyse buvo fiksuotos aukštesnės nei 21 cento už kWh tiekimo kainos (be reguliuojamos kainos dalies).

„Tai leido pasiekti, jog tik apie 8 proc. visų „Enefit“ klientų šiuo metu moka daugiau nei 29 cento už kWh ir vos apie 1 proc. daugiau nei 30 cento už kWh. Kita dalis klientų, fiksavusių aukštas tiekimo kainas, moka tokią pačią – 28 cento už kWh – arba labai panašią kainą kaip mokėjo iki tol, kol buvo taikoma valstybės kompensacija“, – sako atstovė.

Ji atkreipia dėmesį, kad „Enefit“ sumažino tik tą kainos dalį, kurią gali reguliuoti. Kitos dedamosios, liko nepakitusios ir, tiekimo kainoms krentant, sudaro vis didesnę elektros kainos dalį.

„Dėl tolimesnių kainos mažinimo veiksmų spręsime atsižvelgdami į situaciją energetikos rinkoje ir mūsų klientų interesus. Tačiau, atsigręžiant į šiemet rinkoje suformuotus įpročius, jau tapo įprasta, jog ir pats vartotojas gali pasikeisti planą į pigesnį“, – sako I. Krikštopaitytė.

„Ignitis“ teigia, kad liepą žmonės gyvena atostogų nuotaikomis ir sprendimų, susijusių su elektros energijos tiekimo planais, aktyviai nepriima.
Saulės elektrinė

„Todėl aktyvumas sumažėjęs, ypač turint omenyje, kad „Ignitis“ klientams sąlygos nuo liepos 1 dienos išliko tos pačios, kokias jie turėjo iki liepos 1 dienos. Nes tiems, kurie nesusimažino kainos – mes patys ją sumažinome iki 28 cento už kWh“, – teigia bendrovės atstovė L. Beganskienė.

Ji komentuoja, kad „Ignitis“ klientai nuo liepos 1 dienos moka ne daugiau 28 cento už kWh ir tokių yra mažuma. Klientų, kurie moka 28 cento už kWh, yra penktadalis, kai iš viso „Ignitis“ yra pasirinkę savo nepriklausomu tiekėju apie 920 tūkst. klientų.

„Dauguma mūsų klientų dar iki birželio 29 dienos susimažino kainą ir už kilovatvalandę moka gerokai mažiau nei 28 cento už kWh. Mūsų klientai visada gali keisti planą pagal sutartyje numatytas sąlygas. Sprendimas dėl plano keitimo – kliento dispozicijoje“, – primena L. Beganskienė.

Kokie dabar tiekėjų siūlymai?

Lietuvos energetikos agentūra antradienį skelbė, kad liepos 18–25 dienomis, palyginti su ankstesne savaite, nepriklausomi elektros tiekėjai fiksuotos kainos planų tarifų nepakeitė, išskyrus „Ignitis“, kuris planų su fiksuota elektros kaina tarifus sumažino 3–4 procentais.

Šiuo metu nepriklausomų elektros tiekėjų siūlomų 24 mėn. fiksuotos elektros kainos planų tarifai yra 23–33 cento už kWh (vienos laiko zonos) ir 17–34 cento už kWh (dviejų laiko zonų). 12 mėn. tarifai, atitinkamai, yra 22–25 cento ir 16–26 cento už kWh.

Prognozuojamos sąskaitos pagal LEA skaičiavimus:

„Ignitis“ kaip pigiausią įvardija planą „Optimalus“: fiksuojant kainą 24 mėn. ir renkantis teikiamą nuolaidą, 6 mėnesius kaina už kilovatvalandę yra 19,3 cento. Po 6 mėnesių, pasibaigus nuolaidos periodui, kaina už kilovatvalandę – 21 centas. Pažymėtina, kad šio plano klientai moka 3 eurų ESO mėnesio mokestį.

„Elektrum Lietuva“ šiuo metu siūlo 21–23 centų už kilovatvalandę kainas, fiksuojant jas 5, 12 ar 24 mėnesiams

„Tai apčiuopiamai mažiau nei 28 centai. O tie klientai, kurie jau anksčiau pasirinko tokius tarifus, vienareikšmiškai išlošė, palyginti su tais, kurie nieko nedarė. Todėl nėra ko laukti, nes rudeniui jau tektų fiksuoti centu ar keliais brangesnę kainą“, – prognozuoja M. Kavaliauskas.

Pigiausias „Enefit“ fiksuotos kainos planas yra 6 mėn. trukmės. Pasirinkusiems jį (su ESO planu „Standartinis“ ir vienos laiko zonos tarifu) galutinė kaina bus 22,63205 cento už kWh. Bendrovė atskirai nurodo ir tiekimo kainą be mokesčių – 15,10 cento kWh.

„Iki liepos 12 dienos žemiausia mūsų siūloma tiekimo kaina buvo 16,10 cento už kWh (be mokesčių), tad kol kas šį mėnesį „Enefit“ tiekiamos elektros kainos tik mažėjo“, – teigia atstovė I. Krikštopaitytė.

Pasak LEA, šiuo metu 5 mėn. ir 6 mėn. fiksuotos kainos planus siūlo po vieną tiekėją (atitinkamai – „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“), 12 mėn. ir 24 mėn. fiksuotos kainos planus – visi trys tiekėjai.

Elektros kaina didmeninėje rinkoje:

Prognozės rinkai ir pasiūlymai planams

LEA analitikų vertinimu, sprendžiant pagal elektros kainų ateities sandorius, metų pabaigoje tikėtinas elektros kainų augimas.

„Enefit“ teigimu, galima prognozuoti, kad artimiausiais mėnesiais elektra turėtų brangti, – vėstant orams reikės vis daugiau energijos, kartu mažės energijos gamyba iš saulės, o dėl to, tikėtina, stiebsis ir kainos. Vis dėlto esą nepanašu, kad kainos pasiektų pernykštes aukštumas.

Kita vertus, teigia bendrovė, reikia nepamiršti ir to, kad energijos rinkos po sukrėtimų dar nėra atsigavusios, tad pokyčius čia prognozuoti ypač sudėtinga.

„Dėl šių priežasčių su birža susietus planus turintiems bei savo vartojimo įpročių keisti neketinantiems klientams rekomenduojame žiemos laikotarpiui kainą fiksuoti, o pavasarį grįžti prie biržos kainų.

Kaip rodo šių bei ankstesnių metų patirtis, įprastai žemesnės kainos biržoje ima formuotis nuo kovo“, – teigia „Enefit“ atstovė I. Krikštopaitytė.

„Ignitis“ pastaruoju metu rinkoje mato elektros energijos kainų stabilizavimąsi.

„Rinkai stabilizuojantis, elektros energijos kainos grįžo į 2021 metų lygį. Tad bendros tendencijos indikuoja, kad elektros energijos kainos trumpuoju laikotarpiu – artimiausius kelis mėnesius – augti neturėtų“, – sako L. Beganskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją