Prie „Nord Stream 1“ Baltijos „jūros dugne maždaug 248 m atstumu vienas nuo kito aptikti 3–5 m gylio krateriai“, sakoma operatorės pareiškime.

„Dujotiekio atkarpa tarp šių kraterių sunaikinta“, – nurodoma jame.

Rugsėjo pabaigoje netoli Danijos Bornholmo salos buvo aptikti keturi nuotėkiai trijose iš keturių Rusijos eksporto dujotiekių gijų. Keli Skandinavijos šalių seisminiai institutai kiek anksčiau šioje vietovėje užfiksavo tai, kas, „labai tikėtina“, buvo sprogimai. Per incidentą buvo smarkiai pažeistos abi „Nord Stream 1“ gijos ir viena iš dviejų „Nord Stream 2“ gijų.

Du nuotėkiai įvyko Danijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, o kiti du – Švedijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, nors ir tarptautiniuose vandenyse.

Švedijos pareigūnai spalio pradžioje paskelbė atlikę nuotėkių vietos patikrinimą ir sakė, kad jis sustiprino įtarimus dėl sabotažo.

„Nord Stream AG“ atliko savo patikrinimą ir trečiadienį paskelbė, kad „toliau analizuos“ incidento vietoje surinktus duomenis.

Rusiją su Vokietija jungiantys dujotiekiai „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ atsidūrė geopolitinės įtampos centre, Rusijai nutraukus dujų tiekimą Europai, kaip įtariama, keršijant už Vakarų sankcijas dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją