„Gali būti įvairių papildymų šiame paramos modelyje, tai yra, pavyzdžiui, vertinant energetinį efektyvumą. Bet, kaip suprantu, Vyriausybė vis dar kalbasi apie tai, konkretaus sprendimo nėra, turbūt svarbu tai, kad kažkoks modelis bus. Ir tam atvejui, jeigu vėl netikėtai būtų tokie susvyravimai rinkoje, valstybė turėtų būti pasiruošusi pagelbėti“, – „Žinių radijui“ teigė J. Neverovičius.

„Bet taip pat yra vilties, kad tos kainos nešoks taip aukštai ir galbūt išsilaikys tokiame normaliame lygyje, dėl to svarbu pasinaudoti tos laisvos rinkos privalumais. Ir yra tas kelias pačiam susimažinti, nelaukti kol valstybė pasirūpins, nes jeigu pasirūpins, tai tos sąlygos bus kitokios ir tos kainos bus didesnės“, – pridūrė jis.

J. Neverovičius atkreipia dėmesį dar praėjusių metų vasarą prezidentas siūlė keisti kompensavimo modelį. Tačiau tuo metu, pasak jo, Vyriausybė tokiam modeliui nepasiruošė.

Todėl, anot prezidento patarėjo, dabar yra tinkamas laikas galimybę apsvarstyti taiklesnį kompensavimo modelį.

„Dabar tikrai yra laiko pagalvoti, kaip tai veiktų, kas tame dalyvautų, kaip administruojamas būtų toks modelis, kaip įvertinti ir daugiavaikių šeimų situaciją ir tų, kurie šildosi geoterminiu šildymu. Taigi, tikrai pakankamai dabar yra galimybių visus tuos aspektus įvertinti, susimažinti naštą valstybei mūsų bendrai biudžetui tos paramos schemos ir taikliau remti, tokiu būdu, kad atsirastų motyvacija ir taupyti, o ne kad visiems po lygiai ir labai brangiai“, – akcentavo jis.

Pasak J. Neverovičiaus dėl kompensavimo dydžio būtų galima diskutuoti.

„Vasarą kalbėjome apie 150 kWh, jeigu institucijos pasiūlytų motyvuotą kažkokį kitą skaičių, tai tikrai nėra čia didžiausia bėda“, – pabrėžė jis.

ELTA primena, kad gruodžio viduryje Vyriausybė patvirtino maksimalią 28,5 cnt/kWh elektros kainos kompensaciją 2023 m. pirmajam pusmečiui. Taip pat numatoma, jog kitų metų pirmąjį pusmetį minimali 1 kWh elektros energijos kainos riba, žemiau kurios elektros energijos dalinis kompensavimas netaikomas, bus 28 cnt/kWh su PVM.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją