Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) penktadienį viešai konsultacijai paskelbė terminus, pagal kuriuos „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) turėtų grąžinti vartotojams minėtą sumą per skirstymo tarifą.

„Diskutavome su operatoriumi ir pasiūlėme vieną pagrindinių alternatyvų, kad likusi 160 mln. eurų suma būtų grąžinta ne vėliau kaip per 7,5 metų, ją diferencijuojant. Buitiniams vartotojams apie 51 mln. eurų būtų grąžinta per 2,5 metų, verslui – ne vėliau kaip per 7,5 metų“, – spaudos konferencijoje penktadienį kalbėjo VERT pirmininkas Renatas Pocius.

Svarbi detalė: verslui permokos grąžinimas prasidės tik po to, kai ji bus grąžinta buitiniams vartotojams, tai yra, prasidės 2,5 metų vėliau. Vadinasi, bendras grąžinimo laikotarpis verslui užtruktų iki 7,5 metų, tačiau realusis – iki 5 metų. Buitiniams vartotojams grąžinimą planuojama pradėti nuo kitų metų liepos, tai yra, dar po pusmečio.

„Tikėtina, galbūt kitą savaitę tokią viešą diskusiją turėtume ir vėliau, įvertinę gautas pastabas, iki (2023) metų pabaigos būtų planuojama priimti sprendimą dėl grafiko. Vėliau, kito kainų perskaičiavimo metu būtų galima įvertinti, nustatant tarifus buitiniams vartotojams, greičiausiai nuo 2024 liepos 1 dienos“, – sako R. Pocius.
Renatas Pocius

Kitų metų antrąjį pusmetį grąžinimo poveikis vartotojams siektų 12 mėnesių dydį.

„Kadangi kitus metus turime nepilnus, tai 20 mln. eurų bus išdėliota per pusę metų buitiniams vartotojams, vėliau po 19,7 mln. eurų būtų išdėliota kas metus. Tad kitų metų pirmąjį pusmetį efektas būtų kaip per metus“, – kalbėjo VERT pirmininkas.

Vartotojams mažės ESO skirstymo dedamoji.

„Ilguoju laikotarpiu tarifas mažėtų 0,2 cento už kilovatvalandę“, - apie skirstymo dalies (be PVM) mažėjimą kalbėjo R. Pocius, pridurdamas, kad kitų metų antrąjį pusmetį mažėjimas būtų dar didesnis – apie 0,6 cento už kWh (be PVM).

VERT skaičiavimais, buitiniams vartotojams vidutinis permokos dydis buvo apie 62 centus per mėnesį arba apie 7,5 euro per metus. Reguliuotojas žada ateityje informuoti gyventojus, kokią tarifo dalį sudaro permokos grąžinimas.

„Optimalus variantas“


ESO vadovas Renaldas Radvila penktadienį teigė, kad šis permokos grąžinimo variantas aptartas su VERT ir bendrovei tinka.

„Po diskusijų su reguliuotoju buvo priimtas sprendimas sutrumpinti terminą ir verslui terminas trumpėja daugiau negu perpus, o privatiems klientams – apie 7 kartus“, – sakė ESO vadovas R. Radvila.

„Pasiūlytas terminas yra optimalus. Kitos alternatyvos paaiškės viešosios diskusijos metu, kitos alternatyvos yra brangesnės, nes tai reiškia arba didesnį skolinimą, arba įtaką įmonės investicijų planui“, - pridūrė jis.
Elektra

R. Radvila pabrėžė, kad investicijoms teikiamas prioritetas ir jos nebuvo „judinamos“, buvo ieškota visų kitų alternatyvų, nemažinant investicijų.

Vadovo buvo paklausta ir dėl palūkanų, anksčiau bendrovei skelbus, kad grąžinama suma su jomis siektų net 200 mln. eurų. Jis paaiškino, kad dabar palūkanos bus natūraliai mažesnės.

„Tie palūkanų skaičiavimai, kurie buvo pateikti pirminiu variantu, akivaizdu, kad jie bus mažesni, dėl to, kad terminai trumpėja. Bet palūkanos per visą laikotarpį bus skaičiuojamos“, – teigia R. Radvila, daugiau detalių dėl palūkanų dydžio nepateikdamas.

Vartotojus šokiravęs ruduo


Valstybės kontrolė spalį paskelbė, kad VERT duomenimis, ESO 2018–2021 metais gauta investicijų grąža dėl mažesnių nei numatytas poreikis investicijų į nusidėvėjusį turtą 160,2 mln. eurų viršijo nustatytą dydį.

Pasak Valstybės kontrolės, vienas vartotojas už skirstymo paslaugas sumokėjo vidutiniškai 88,8 euro daugiau, nei turėjo, o 96 proc. susidariusios permokos (153,8 mln. eurų) bus pradėta grąžinti po 10 metų.

Tačiau ESO nesutiko su tokia pozicija ir teigė, jog taip klaidinama visuomenė.

„Vartotojo, kuris per mėnesį suvartoja, pavyzdžiui, 100 kWh elektros energijos, permoka per minėtą laikotarpį siekia 19 eurų (arba 3 eurus per vienerius metus), o tai yra penkis kartus mažiau nei pateikta Valstybės kontrolės ataskaitoje“, – spaudos konferencijoje sakė ESO vadovas Renaldas Radvila.
Renaldas Radvila

Skaičiuojant proporcijas, didžioji dalis (du trečdaliai) permokos tenka verslo klientams.

Bendrovė tąkart pranešė, jog suma bus grąžinta su 40 mln. eurų palūkanomis (tai yra, 200 mln. eurų).

Tuomet dar kilo skirtingų interpretacijų iš ESO ir VERT, dėl ko susidarė permoka. Operatorius apeliavo į esą pakeistą skaičiavimo metodiką, bet reguliuotojas tikino, jog tai neturėjo su metodika nieko bendra, o vartotojai rizikavo sumokėti du kartus.

„Realiai buvo investuota į kitą infrastruktūrą, nuo kurios lygiai taip pat buvo skaičiuojama investicijų grąža ir nusidėvėjimas. Tai tokiu atveju, jeigu būtų nereaguota VERT'o tuo metu, tai, atitinkamai, vartotojas būtų sumokėjęs du kartus“, – tuomet sakė VERT pirmininkas R. Pocius.

Klausimo ėmėsi ir Generalinė prokuratūra.

Reguliuojamas tarifas auga

Nepriklausomą elektros tiekėją pasirinkusiems vartotojams nuo sausio auga reguliuojama kainos dalis, didinsianti sąskaitas maždaug 2–3 centais už kilovatvalandę. Reguliuojamą dalį sudaro persiuntimas, papildoma persiuntimo dedamoji, VIAP.

Populiarus persiuntimo planas „Standartinis“ (viena laiko zona) – nuo kito sausio sieks 10,527 cento už kWh (šiemet 8,47 cento už kWh) (su PVM).

Atkreiptinas dėmesys, kad persiuntimas auga dėl perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ dedamųjų, tačiau dėmesio sulaukia ir kita komponentė – ESO skirstymo dedamoji. Žemos įtampos tinkle (gyventojams) jos viršutinė riba auga nuo 2,905 cento iki 2,949 cento už kWh (be PVM). Vidutinėje įtampoje mažėja. Tai sukėlė klausimų, turint omenyje, kad nustatyta 160 mln. eurų permoka.

ESO yra išplatinęs pranešimą, kuriame tvirtina, kad kitąmet ESO skirstymo paslaugų žemos ir vidutinės įtampos tinklais dedamoji atpigs.

„Ji bus sumažinta 0,3–0,39 ct/kWh (be PVM), priklausomai nuo klientų grupės. Tačiau bendrai reguliuojama elektros persiuntimo paslaugos kaina, kuri patenka į galutinę elektros kainą, kitąmet skirtingoms klientų grupėms vidutiniškai didės 1–1,6 ct/kWh“, – rašo ESO.

Operatorius lapkritį komentavo „Delfi“, kad vidutinės įtampos (VĮ) tinklų vartotojas mokės už skirstymą tik vidutinės įtampos tinklų kainą, o žemos įtampos (ŽĮ) vartotojas (gyventojas) mokės už skirstymą tiek vidutinės, tiek žemos įtampos tinklų kainą.

Kitaip tariant, suminis rezultatas gyventojui yra tas, kad bent jau ESO skirstymo dedamoji (išdiferencijuota) mažėja. Tačiau apskritai persiuntimas ir reguliuojama kaina auga. Plačiau apie tarifo sandarą ir pokyčius nuo kitų metų galite skaityti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)