„Prognozuojame, kad, jeigu 2017 m. – trečius metus iš eilės – mažės investicijų į naujus projektus, tuomet išaugs tikimybė, kad paklausa... ir pasiūla iki 2020 m. pradžios niekaip nesusilygins“, paskelbė IEA savo kasmetinėje Pasaulio energetikos apžvalgos ataskaitoje.

Pastaruosius keletą metų naftos rinką kamuoja atsargų perteklius, todėl naftos kainos krito nuo daugiau nei 100 JAV dolerių už barelį 2014 m. iki mažiau nei 30 JAV dolerių už barelį šių metų pradžioje. Taigi naftos gavybos bendrovės sumažino investicijų į naujus projektus skaičių.

2014 m., pasiekusios rekordinį 780 mlrd. JAV dolerių investicijų į tyrimus ir gavybą lygį, investicijos praėjusiais metais jau buvo sumažėjusios iki 200 mlrd. JAV dolerių, o šįmet turėtų sumažėti dar 140 mlrd. JAV dolerių, skelbia IEA.

2015 m. IEA pranešė, kad patvirtinamų naujų žaliavinės naftos gavybos projektų skaičius yra mažiausias nuo praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio.

Pradėti eksploatuoti naują naftos telkinį užtrunka nuo 3 iki 6 metų, todėl, jeigu investicijų nepadaugės, iškils pavojus, kad tarp pasiūlos ir paklausos atsiras didžiulis atotrūkis, įspėjo IEA.

IEA apskaičiavo, kad per metus reikėtų investuoti apie 700 mlrd. JAV dolerių į tyrimus ir produkciją, taip pat būtina, kad naftos kaina pasiektų 80 JAV dolerių už barelį lygį, kad pasiūla ir paklausa susibalansuotų iki 2020 m. Antradienio prekyboje „Brent“ rūšies naftos kaina siekė vos 46 JAV dolerius už barelį.

Praėjusią savaitę Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) išsakė panašų perspėjimą.

„Nors šiuo metu naftos rinkoje vyrauja perprodukcija, labai svarbu užtikrinti, kad šiandienis investicijų trūkumas nenulemtų naftos pasiūlos stygiaus ateityje“, skelbiama kasmetėje kartelio ilgalaikių rinkos tendencijų apžvalgoje.

Tiek IEA, tiek OPEC mano, kad naftos paklausa augs iki 2040 m.