Brent“ nafta ketvirtadienio rytinės prekybos metu atpigo 0,19 JAV dolerio, iki 40,88 dolerio už barelį, o šviesiosios JAV naftos WTI ateities sandorių kaina smuktelėjo 0,07 JAV dolerio, iki 38,22 dolerio.

Trečiadienį naftos kainos šoktelėjo 5 proc., o, sumažėjus benzino atsargoms Jungtinėse Valstijose, WTI nafta atnaujino 2016 metų maksimumą.

Benzino atsargos per praėjusią savaitę sumažėjo 4,5 mln. barelių, informavo JAV Energetikos informacijos administracija (EIA), nors analitikai prognozavo 1,4 mln. barelių nuosmukį. JAV naftos atsargos, IEA duomenimis, per savaitę padidėjo 3,9 mln. barelių, iki 521,9 mln. barelių.

Analitikai primena, kad naftos pasiūla pasaulinėje rinkose viršija paklausą maždaug vienu milijonu barelių per parą, o perteklius vargu ar sumažės artimiausioje ateityje. Rusija trečiadienį vėl atsisakė patvirtinti naftos gamintojų susitikimo laiką ir vietą. Kaip jau skelbta, naftos gamintojai ketina surengti derybas dėl gavybos didinimo nutraukimo.

Barclays“ banko analitikų nuomone, Saudo Arabija neplanuoja mažinti gavybos ir ketina jos apimtis išlaikyti ties 10,2 mln. barelių per parą riba artimiausius penkerius metus.

Dauguma analitikų sutinka, kad naftos perteklius išliks 2017 ir 2018 metais, ir tik apie 2020 metus naftos kaina gali padidėti iki 70 dolerių už barelį.

Nuo 2020 metų kuro vartojimo augimas Kinijoje gali sulėtėti, prognozuoja banko „Deutsche Bank“ analitikai.

Be to, rinkai nepalankiai atsiliepia prognozės, esą Europos centrinis bankas (ECB) imsis naujų skatinimo priemonių, – baiminamasi, kad toks sprendimas gali sustiprinti dolerio kursą euro atžvilgiu.

„ECB sumažins indėlių palūkanų normą 20 bazinių punktų ir pratęs obligacijų pirkimo programą metams. Toks sprendimas bus palankus JAV doleriui ir nepalankus naftai“, – teigiama banko „Societe Generale“ ataskaitoje.