Per pastaruosius 10 mėnesių naftos kainos sparčiai sumenko, todėl pareigūnai iš viso pasaulio šią savaitę svarstys naujas galimybes finansuoti svarbiausias problemas besivystančiose šalyse. Kartu susijungę du veiksniai - smukusios naftos kainos ir stiprus JAV ekonomikos augimas - "pakirto" pasaulinę ekonomiką, sakė TVF vadovė Christine Lagarde, kalbėdama prieš planuojamą TVF ir PB pavasario sesiją. Atsigavimas pasaulinėse rinkose vis dar tęsiasi, nors jis "silpnas ir nepastovus, daugeliui pasaulio vietovių toks tempas gerokai per menkas", pridūrė C. Lagarde.

Tiesa, nemenką poveikį susidariusioje situacijoje gali turėti sumažėjusios naftos kainos. Nuo birželio susidaręs maždaug 50 proc. kainos pasiglemžęs nuosmukis suteikia naujų galimybių šalims sumažinti daug išlaidų suryjančias subsidijas degalams ir elektros energijai, o susidariusias lėšas nukreipti augimą skatinančioms investicijoms į tokias sritis kaip švietimas, sveikatos apsauga ar infrastruktūra.

C. Lagarde nurodo, kad besivystančios šalys ir stiprėjantys naftos importuotojai 2015 metais gali pastebėti 1 proc. pakilsiantį savo BVP sumažinusios subsidijas dėl sumenkusių naftos kainų.

Savo ruožtu Pasaulio banko vadovas Jimas Yongas Kimas, kalbėdamas Strateginių ir tarptautinių studijų centre, pabrėžė, kaip svarbu dabar sukurti naują infrastruktūrą, kasmet skirti 1-1,5 trln. JAV dolerių vertės lėšų naujiems keliams, tiltams, geležinkeliams, oro uostams bei elektros jėgainėms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)