Kompanija "Prime International Trading", prekiaujanti nafta ir kitomis žaliavomis, padavė ieškinį prieš BP, "Royal Dutch Shell" ir "Statoil", reikalaudama padengti nuostolius.

Žaliavų prekiautoja apkaltino kompanijas melagingos informacijos apie etaloninės "North Sea Brent" rūšies prekybą - šios naftos pagrindu formuojamos 70 proc. pasaulyje parduodamos naftos kainos.

Europos Komisija pradėjo tyrimą kilus įtarimams, kad kompanija teikė melagingą informaciją apie kainas pagrindinei kainų agentūrai "Platts".

"Net mažiausias vertinimų ir kainų iškraipymas turi milžiniškos įtakos žaliavinės naftos, perdirbtų naftos produktų ar biokuro pirkimams ir pardavimams, o labiausiai nuo jo kenčia galutiniai pirkėjai ir vartotojai", - teigė Europos Komisijos pareigūnai.

"Jeigu bus nustatyta, kad naftos kompanijų veiksmai neteisėti, kolektyvinis ieškinys neabejotinai padidins ieškinio sureguliavimo kainą", - sakė Hiūstono universiteto finansų dėstytojas ir žaliavų rinkų specialistas Craigas Pirrongas.

"Prime" planuoja iškelti ieškinį dar prieš 50 kompanijų, kurių ji neįvardino, bet kurios taip pat galėjo prisidėti prie kainų manipuliavimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)